Нощта пада във Финландия: Как се живее в тъмнина

В края на ноември населението на Финландия и други страни отвъд Арктическия кръг ще стане свидетел на последния залез за 2022 г. преди началото на полярната нощ. Скандинавските зими са едни от най-дългите и мрачни на цялата планета, но това не пречи на финландците да оглавяват класацията за най-щастлива нация вече поредна година. Една от тайните на този парадокс се крие в техниките за справяне с живота в тъмнина, пише Traveler.

Малцина могат да разберат какво е да живееш във Финландия. Само малък процент от световното население се намира в подобни условия като тези на жителите на Хелзинки – нейната столица. Най-краткият ден продължава едва 6 часа, а най-дългият надвишава 18 часа. Колкото по на север отивате, толкова по-екстремни стават условията. Стига се дори до 24-часова тъмнина, която започва през ноември.

Полярната нощ е явление, причинено от наклона на земната ос, при което липсата на слънчева светлина продължава повече от 24 часа в Арктическия и Антарктическия кръг. В продължение на седмици и дори месеци слънцето никога не достига височина, достатъчна да се покаже над хоризонта в районите, които са най-близо до полюсите, където освен това студът се засилва по това време, достигайки средна температура от -20 градуса по Целзий.

 

Животът в такива условия може да бъде не само мрачен, но и дезориентиращ.

Твърди се, че жителите на някои части на Аляска редовно се обаждат в местното полицейско управление, за да потвърдят кой ден е. Липсата на светлина влияе и върху циркадния ритъм.

В очакване на изгрева

Когато настъпи пълен мрак във Финландия, местните жители са склонни да прекарват много повече часове у дома, което започва да влияе на психиката им. Много хора казват, че не помнят точно какво са правили през тези месеци. Но какво е усещането да живееш почти винаги на тъмно?

Според проучване, проведено от експерти от Медицинския факултет на Калифорнийския университет (UC) в Сан Диего, настъпват промени в поведението, които са резултат от продължителността на деня.

Намаляването на дневната светлина през зимата е свързано със сезонно афективно разстройство, се казва в доклад, публикуван на платформата Science Advances. Това е състояние на настроението, характеризиращо се с депресивни разстройства, по-често срещани в по-северната част на планетата.

В такива условия сякаш депресията е логичен резултат. Финландците обаче успяват да я избегнат. За това много помагат добрите социални условия, които държавата осигурява – помощи за безработица, майчинство и бащинство, сигурност на работното място и много други. Така в крайна сметка процентът на предразположените към депресията в страната не е по-висок от този в другите европейски нации.

Скандинавците разполагат и с изпитани трикове, за да преживеят месеците в тъмнина. Част от тях идват от технологиите. Например те инсталират лампи, с които подобряват настроението и концентрацията на учениците в училище. Освен това приемат добавки с витамин D и увеличават честотата и интензивността на физическите упражнения. В тези ширини много важен е и кофеинът.

Според данни на Международната кафе асоциация всеки финландец консумира 12 килограма кафе годишно, което прави Финландия втората страна в света по потребление на този продукт на глава от населението. На първо място е Люксембург.

Друг начин за преодоляване на сънотворната сила на тъмнината е прочутата финландска сауна и последващото й потапяне в ледена вода. Може да изглежда екстремно, но много помага за поддържането в будно състояние.

Северната светлина има уникално качество в сезонния спектър, което я прави необикновено красива. През зимата меката сива светлина е най-често срещана, но когато небето е ясно, нощта във Финландия не е черна, а тъмносиня. Тя се отразява във снега, който така също изглежда син.

С наближаването на пролетта финландците се събуждат объркани, сякаш са сънували неспокоен нощен сън. Докато изгревът е далеч обаче, те предпочитат да прегърнат тъмнината и да се насладят на живота на закрито и на богатството, което идва от това, че са родени на едно от най-омагьосващите места на земята.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *