ОНОВА, ЗА КОЕТО НЕ ИСКАМ ДА МИСЛЯ Йенте По̀стюма

На 4 ноември излиза от печат романът „Онова, за което не искам да мисля“, подписан от Йенте По̀стюма. С разтърсваща нежност и съчувствие нашумялата нидерландска писателка разказва какво се случва, когато човекът, върху когото сте изградили цялото си съществуване, внезапно си отиде.

„Онова, за което не искам да мисля (превод: Мария Енчева, 272 стр., цена: 20 лв.) е история за дълбоката привързаност на една сестра към нейния брат и за неспособността ѝ да спре да мисли за него, колкото и да се опитва. Те са близнаци, Едно – роденият малко по-рано брат, и Две – сестрата, която разказва. И двамата мечтаят да живеят в Ню Йорк, и двамата обичат котки, и двамата обичат момчета. Едно живее с Марсел, впоследствие със Соян, Две живее с Лео и се жени за него, но много повече живее с Едно и проблемите му. Припомня си детството им, липсващите им родители, как двамата порастват, как той се бори да намери щастието си. След като той отнема живота си, тя се затваря в апартамента му, където чете и препрочита дневниците му, за да намери отговорите, които винаги са ѝ липсвали.

Йенте По̀стюма (р. 1974) е нидерландска писателка и журналистка, авторка на разкази и на два романа. Получава награда „Снайдерс“ за най-добър къс разказ, а първият ѝ роман, „Хора без чар“, е номиниран за три литературни награди. Вторият й роман – „Онова, за което не искам да мисля“, разкрива една човешка драма по оригинален начин, като прибягва до необичайна пунктуация и до класическия метод на потока на мисълта, и неслучайно е номиниран за наградата на Европейския съюз през 2021 година. Ефектната корица на българското издание е дело на Капка Кънева.

 

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма Творческа Европа на Европейската комисия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *