Проф. Топалов: Бездуховността и безпросветността убиват демокрацията ни

 

Човек не трябва да губи радостта и удоволствието от четенето на книги. Всичко друго може да загуби, но това удоволствие не трябва да се губи, защото то държи човека и крепи неговия дух. Духовността е в книгата!

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Кирил Топалов, литературен критик, писател и дипломат. С него разговаряме по повод Деня на народните будители.

Проф. Топалов отбеляза, че неуважението към културата и културните празници, към делото на будителите, е обяснима последица от бездуховността на времето, в което живеем. „Днешните млади поколения ще почитат с по-голяма охота човека, който е изобретил всички съвременни електронни устройства и приложения, отколкото тези, които са създали буквите, словото, историята, паметта и достойнството на нашата нация. Тези неща са чужди на съвременния манталитет“, заяви писателят и университетски преподавател и добави: „Докато преди „будител“ беше човек с голям принос в областта на културата и науката, сега това се обезценява. Не се цени да бъдеш грамотен, да говориш правилно, да пишеш правилно, да мислиш правилно“.

Един от основните проблеми е това, че днес не се чете, не се познава българската и световна класическа литература.

„Живеем в епоха на кратки съобщения, написани в социалните медии на неграмотен български език. Те са написани със съкращения, които нямат нищо общо с правописа. Накъдето и да се обърнеш някой младеж или девойка чати – умът и очите не работят, но пръстите работят. Това е поколение на просточетенето и на простописането“, подчерта проф. Топалов.

Според него, една от грешките е премахването на приемните изпити за университетите, защото благодарение на тях много ученици са прочитали българската класика.

„В резултат на това за мнозина днес имената на Вазов, Яворов и Йовков нищо не говорят, но въпреки това са завършили гимназия. Как са я завършили? По същия начин, по който са я завършили, след това в университетите получават високи дипломи. Изпитът беше не само цедка за влизане в университета, той беше своеобразна образователна система, защото даваше възможност на учениците да поправят правописа си и да прочетат авторите. В момента наблюдаваме пълна деградация“, категоричен е проф. Топалов.

Бездуховността и непросветеността пречат на развитието на демократичната система у нас.

Демокрацията ни все още няма онази подплънка – интелектуална и просветена, онази прослойка, която да е морално образована и обществено отговорна. Когато гледаш и слушаш политиците в парламента, оставаш с впечатлението, че всички се борят за своята изгода под формата на обществен интерес и грижа. Това демотивира хората и още повече допринася за загубата на демократичната система“, заяви писателят и литературен историк проф. Кирил Топалов. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *