Радев: Бюджетът и съдебната реформа са ключови; Карадайъ: Няма да подкрепим политика на реваншизъм

МС внесе в НС проект за удължаване на Бюджета за догодина. Има предложения правителството да внесе базов бюджет с определен процент дефицит. Каква гаранция ще дадете вие, че този бюджет няма да се превърне в предизборна платформа с неясен изход?

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към ДПС по време на консултациите за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Радев попита и за виждането на ДПС към правосъдната реформа.

Диалог с предварителни условия – розови, червени линии трудно би произвел продукт. Диалог с разделителни линии, основани на омразата и противопоставянето трудно ще произведат продукт. Ние от ДПС на преден план поставяме диалога, засега сме на етап разговори, еднакво си говорим с всички, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите.

Предварителните условия или червени линии до голяма степен минират полето на разговорите да не могат да прераснат в диалог, затова ние не поставяме предварителни условия. Ако се предлага реваншизъм, ако се предлага продължение на политиката на омраза, разделение и арогантност, ние такава политика не бихме подкрепили. И към първия, втория, и към третия мандат ще подходим по този начин, разчитаме на стабилно управление, за да има сигурност, добави Карадайъ.

Една част от политиците предпочитат да говорят, но не и да действат. При нас е доста по-различно, предпочитаме да вършим работа. Понятието реформа девалвира, когато говорим за правна реформа визираме кадруване на едни власти в други власти. Ще дадем своя принос за нужните, необходимите промени, които са необходими в това поле.

Не само правната и правосъдната реформа, много политически партии и различни политици ползваха понятие, наречено корупция. По всяка една тема, по която ползваха понятието корупция ние внесохме законопроекти в НС. Поведението на тези, които се опитват още да ползват това понятие, видяхме, че е на база на внесените законопроекти, каза Карадайъ.

За бюджета Карадайъ заяви, че в тази ситуация ако ДПС си позволи да отвори бюджета, да го превърнат в предизборен инструмент, „състоянието на този бюджет за една година, мисля, че дългът е грубо казано 15 млрд. на година. В тази ситуация без ясна политическа отговорност и мнозинство в НС, ако се внесе бюджет според нас много лесно с предизборния популизъм завещаният дълг от 15 млрд. на година може лесно да стане 30-35 млрд. на година. Тогава се пита каква е цената на дълга, по която днес можем да получим дълг, до каква степен можем да си позволим този дълг. 15 млрд. дълг на година не е малък дълг, заяви Карадайъ.

Внуците на нашите внуци ще плащат това, по 15 млрд. дълг на година. Трябва да подходим отговорно към бюджета. Приветствам служебния кабинет с внасянето на удължаването на мерките към хората и бизнеса, за да може да продължи Бюджет 2022 през 2023 година, добави Карадайъ. Основната криза, която първо трябва да бъде преодоляна е политическата криза. Призоваваме за нормалност в политиката, добави Карадайъ. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *