Радослав Точев: Трудно осъществимо е приемането на еврото на 1 януари 2024 г.

Трудно осъществимо е приемането на еврото на първи януари 2024 г.

Това казва в коментар за БГНЕС дипломатът и експерт по международни и балкански въпроси Радослав Точев.

1. Задължително ли е еврото?

За всички страни членки на ЕС (без Дания) въвеждането на еврото е задължително, макар и не указано във времето.

2. Какъв е смисълът от еврото?

Смисълът на всяка една единна валута като еврото е, че ако икономиките на определени страни са достатъчно интегрирани, хомогенни и търгуват основно по между си, всички печелят от това да нямат допълнителни трансакционни разходи, свързани с респективните валути.

3. Какво реално променя приемането на еврото за нас?

За България конкретно, почти нищо. Без да си даваме сметка за това, ние на практика сме в еврова икономика повече от 25 години. Още с въвеждането на Валутния борд през 1997 г. левът е само един формален „аватар“ или български бранд, първо за германската марка, а после и за еврото. Левът е без собствен самостоятелен „живот“, без реален икономически смисъл и с „обречено“ бъдеще. С Валутния борд ние доброволно сме се лишили от собствена парична политика, а родният лев дължи стабилността си само на това че…всъщост е евро за вътрешна употреба и носещо името лев.

4. Ще обеднеем ли ако приемем еврото?

Не, няма да обеднеем. Няма държава която да е обедняла заради еврото досега. Точно обратното – всички останали държави от еврозоната са забогатели, и като държави и средно като индивиди. Няма реална причина да се случи обеднаване на държавата заради самото евро. Ако има обеднели, като да речем съседна Гърция, то това не се дължи на еврото, а на погрешните икономически политики на техните правителства, свързани основно с разточителни публични разходи, огромни публични дефицити и дългове в продължение на повече от десетилетие. Благодарение на еврото Гърция не обедня толкова колкото щеше да обеднее ако беше без него.

5. Ще се вдигнат ли цените заради еврото?

По- скоро не, или ако някои цени се вдигнат заради „закръгляване“ на цените, то това ще е пренебрежимо малко на фона на „нормалната“ инфлация която имаме напоследък и без да сме въвели еврото. Никъде, в нито една страна приела еврото, специфичната инфлация свързана с новата валута не е била средно повече от 0.3% в първата година след приемането. Това за което се пише, за някакви умопомрачителни поскъпвания в други страни е откровен фейк. Въпреки това са необходими механизми за временно двойно афиширане и наблюдение на цените за да се минимизират рисковете от спекулативни „закръгляния“.

6. Не е ли по-добре да запазим „поне засега“ левовете вместо да приемаме еврото?

Не, не е по-добре. Разбира се, няма нищо фатално и в това и да не приемаме еврото, тъй като на практика вече сме го частично въвели с валутният борд. В същото време зад аргумента „засега не“ почти винаги се крие или откровено неразбиране или/и, нежелание да се признае директно, че сме против еврото по други съображения, за които ще стане въпрос по-нататък.

7. Какво печелим от еврото?

Тъй като от 25 години вече на практика имаме евро, вече сме се възползвали и доста от плюсовете му (финансова стабилност, ниска инфлация, ниски лихви), както и от минусите му (леко надценен лев, липса на собствена парична политика, по-високи изисквания към банките). Ако приемем еврото и формално, ще внесем още повече стабилност, още по-ниска инфлация, още по-ниски лихви на кредитирането и най-вече, още повече разтеж и увеличаване на реалните доходи на хората при еднакви вътрешни политики и външни фактори.

8. Ще станем ли по-малко българи ако приемем еврото? (За националисти и патриоти)

Не, напротив, не само че ще си останем същия „уникален и велик“ народ, но и ще можем, издавайки евробанкноти и най-вече евроцентове с български мотиви да „наложим“ малко повече от въпросните наши уникалност и величие и на други.

Да си представим само тюркския, пардон прабългарския символ IYI на монетата от 1 евро, или византийските, пардон, славянски, пардон български просветители Св. Св.

Кирил и Методи на монетата от 2 евро. Ами българският революционер и македонски комита Гоце Делчев на монетата от 50 евроцента?

9. Ще ни отдалечи ли еврото от Русия?

За тези за които това е важно, и с евро и без евро с „братския“ руски народ ще си останат точно толкова близки „в душите и в сърцата“ колкото си мислят че са и колкото си искат да бъдат. Русия не цени българския лев повече от еврото или долара и иска само едно, да ѝ се плаща формално в рубли. За някои е особенно важно да се знае също, че Русия ще продължи да се разплаща все така щедро и в евро, на всички свои „контрагенти“.

10. Ще станем ли с еврото евроджендъри?

Не, но да бъдем честни, винаги ще има индивидуални изключения! Световноизвестната и непоколебима хетеросексуалност на българина би трябвало да остане непокътната и с приемането на еврото! Относно възможните редки изключения, икономистите още не са доказали директната им връзка с еврото. Най-важното обаче, за онези наши сънародници, които са чувствителни по темата е че, приемането на еврото не ни задължава да приемаме Истанбулската конвенция. Евро и Истанбулска конвенция не вървят ръка за ръка, така да се каже!

11. Стои ли Сорос зад еврото?

Не, напротив! Американският филантроп от унгарски произход Джордж Сорос винаги е бил един от най-големите критици и противници на еврото. А както противниците на Сорос знаят отлично, ако Сорос е за нещо, то това най-вероятно е много лошо, както и ако Сорос е против нещо, то не би трябвало това да е чак толкова лошо за самите тях.

12. ОК ли е еврото за левите?

Като цяло, в страните от еврозоната има повече регулация на пазара, повече участие на държавата, по-високо преразпределение, повече и по-високи социлни разходи и придобивки. В този смисъл, приемнето на еврото със сигурност е нещо, което би донесло на „левия човек“ едно по-голямо удовлетворение от това на „либералния икономически консенсус“, който доминира у нас след Виденовото време. В този смисъл, истинските леви би трябвало да са сред най-големите поддръжници на приемането на еврото у нас.

Да бъдем честни, за обикновените соц. носталгици (които не е задължително да са леви, всъщност) за съжаление няма нищо позитивно в еврото. За тях, нищо в настоящето, нито пък в бъдещето няма как да бъде по-добро от това, което те винаги ще предпочитат да си спомнят от времето на „развития социализъм“, което пък случайно съвпада с времето на безвъзвратно отминалата им младост.

13. Ще приемем ли еврото „по план“ на 1.1.2024?

Трудно осъществимо. Основно заради бюджетните политики от последните две години, огромните дефицити и висока инфлация, България не спазва формално поне две от условията за прием в еврозоната. Ако нашите настоящи и бъдещи управляващи разчитат на това да получим от Брюксел и Франкфурт някакво изключение от правилата, то те трябва да бъдат много убедителни и най-вече България да изглежда, поне отвън, достатъчно сериозна, отговорна, единна и категорична както в своите икономически политики така и в своя европейски избор. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *