Регулираните цени на тока за бита остават до края на 2025 г.

Битовите потребители ще продължат да плащат електроенергия на регулирани цени до 1 януари 2026 г. Това гласуваха депутатите от енергийната комисия в парламента. Целта е да се гарантира, че либерализацията на тока за домакинствата няма да започне по-рано. Планът за възстановяване и устойчивост предвижда тази либерализация да започне в периода 2023-2025 г., което предизвика напрежение, че още тази зима битовите потребители може да се окажат принудени да излязат да купуват скъпа електроенергия на свободния пазар.

Компенсациите за небитовите потребители на електроенергия да продължат и през цялата 2023 г., гласува още енергийната комисия. При това се предвижда те да бъдат по-големи от подпомагането, което получават тази година. Парите за тези компенсации се финансират от отчисления от държавните производители на ток – основно АЕЦ „Козлодуй“. Тази схема приключва действието си на 31 декемри 2022 г.

Депутатите от енергийната комисия в парламента одобриха през 2023 г. небитовите потребители да получават компенсации за цялата разлика над 200 лв. на мегаватчас. Според сега действащото подпомагане небитовите потребители получават разликата над 250 лвл/МВтч. Тя се плаща от Фонда „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС), където постъпват свръхпечалбите на АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и ТЕЦ „Марица Изток 2“, но там ще влизат свръхприходите и от частните енергийни компании.

Реално сега бизнесът ще получава по-големи компенсации, когато вече цените на електроенергията се успокояват и средната цена на българската борса за октомври „Ден напред“ е 402,80 лв./МВтч. За сравнение през септември тя е 735,50 лв., а през август още по-висока – 846,59 лв./МВтч. В първите дни на ноември цената на свободния пазар е между 305 и 416 лв. Очакванията на повечето анализатори са за задържане и дори продължаващ спад на цените, но депутатите решиха да свалят тавана за подпомагане.

Междувременно министърът на икономиката Никола Стоянов призна, че държавата не може да свали цените, но може да дава компенсации на крайните потребители. Такъв е и случаят с цените на горивата, за които вече има внесени в парламента законови промени. Служебният кабинет предлага въвеждането на допълнителен данък от 33% на т.нар. свръхпечалби на фирмите, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването. Промяната се прави основно заради „Лукойл Нефтохим“, но вероятно ще засегне и други компании.  Европейският регламент от октомври ни позволява да изземваме свръхпечалбите на фирмите и да ги вкарваме в специален фонд, от който да се финансират компенсациите, каза Стоянов. Той обаче не можа да обясни колко ще е отстъпката за литър бензин или дизел, защото не се знаело колко пари ще влязат от допълнителния данък във фонда.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *