Стакевци – българското село, свързано с Космоса

Новината, че Илон Мъск хареса снимка на Белоградчишките скали и възможността да дойде в България породи множество вълнение. В село Стакевци вече чакат милиардера след като собственик на местен ресторант заяви, че световноизвестният бизнесмен е направил резервация там.
Селото обаче отдавна е свързано с Космоса, а причината е най-успешният му жител – професор Виден Табаков.

Малките стъпки преди голямата крачка за човечеството – кацането на Луната, започват именно в неизвестното село Стакевци край Белоградчик, където в далечната 1919 г. се ражда Виден Табаков. Години по-късно той ще се превърне в една от големите фигури в ракетостроенето.

Табаков завършва гимназия във Видин. След това заминава за Прага, но войната го застига и става инженер в Берлин. Няколко години по-късно прави докторантура при инженерния гений Вернер фон Браун, който изобретява първата балистична ракета на Вермахта – „Фау 2“.

Българинът стига и до Аржентина, където работи по създаването на първите реактивни самолети. След още няколко години получава покана от самия Фон Браун да се присъедини към неговия екип. По това време Браун вече оглавява американската космическа програма и създава ракетата „Сатурн 5“. С откритието си – сплав, която позволява на космическите апарати да издържат температура от 1800 градуса, проф. Виден Табаков става незаменима част от екипа-създател на „Аполо 11“.

„Всяка седмица отивахме с един офицер до „Кейп Кенеди“ да видим как продължава строенето. Като изстрелваха първата ракета, всичко отиде във въздуха“, спомня си проф. Табаков  пред Bulgaria ON AIR.

В родното му село Стакевци се гордеят с него. Боян Минков, който е председател на общинския съвет в Белоградчик, реставрира къщата му и иска да я превърне в музей.

„Тази къща е моя собственост, закупих я преди 10 години от хора, които са я закупили от неговите наследници. Неговите наследници отдавна нямат нищо общо с нея. Тя беше в много лошо състояние, беше пред разпад и ние направихме един спасителен ремонт, за да изглежда в този вид. Идеята беше да направим музей, в който да показваме на туристите откъде е тръгнал този голям човек, който е успял толкова много“, каза Минков.

В селото главната улица носи името на професора и няма жител, който да не знае историята.

„Вече ми идва в повече преекспонирането с темата за Илон Мъск и с неговото идване. Ние трябва да сме горди с това, което имаме. И да имаме самочувствието на света за нещата, които притежаваме. Без някой да ни ги посочва отвън“, категоричен е Боян Минков.

Но все пак местните се надяват собственикът на Space X да пристигне.

По публикацията работи: Петя Славова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *