Столицата на хумора посреща туристи целогодишно

Габрово е финалист за Balkan Awards of  Tourism Industry   2022
Световната столица на хумора – Габрово, притежаваща дух и собствен характер, е финалист за  Осмото издание на годишните награди   Balkan   Awards   of   Tourism   Industry
2022 ,   съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън.
Международно жури от експерти от Балканските страни ще оценява номинациите на  общини, хотелиери, турагенции и мениджъри в туризма. 
Церемонията ще се състои на 02.12. 2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест Уестърн.
Районът на Габрово предлага богати възможности за настаняване в колоритни къщи за гости, създаващи уют и спокойствие, а габровци са пословични със своето гостоприемство.

В непосредствена близост до града се намира географският център на страната – „Узана“. Местността е предпочитано място за туризъм във всеки сезон. Оттук тръгват различни туристически маршрути, един от които води  до единствения етнографски музей под открито небе в България – „Етър“. Прекрачи ли човек прага на това място, съвременността изчезва, за да отстъпи място на възрожденската архитектура, традиционните занаяти и националните кулинарни специалитети. Тук гостите опитват пестила, закачливо наречен „габровски шоколад“, който се произвежда от сини сливи и е толкова вкусен, че и швейцарските майстори на шоколада му се възхищават.
В периода 1-3 септември 2023 г. музей „Етър“ ще бъде домакин на Международния панаир на традиционните занаяти. Събитието представя майсторски изделия, създадени по стари технологии, съпроводено е от Панаирно изложение, Международна майсторска надпревара, арт-зона, фолклорна програма и научен форум.
Любителите на  вкусната храна и автентичната обстановка отсядат в габровското село Боженци, чиито калдъръмените улици обхождат уникалния архитектурно-историческия резерват.
Вълшебството на Габрово се усеща и по централните улици. Градът е съхранил историята си и с гордост я показва чрез експозициите на Регионалния исторически музей, Дечковата къща, Националния музей на образованието, Интерактивния музей на индустрията. В Габрово се помещава единственият по рода си Музей на хумора и сатирата, който показва пиперливия хумор на габровци – под различна форма, но с една цел – да Ви докосне, да се усмихнете и да Ви доведе отново тук.
Събитийният календар на града е толкова богат, че по всяко време на годината Габрово забавлява гостите си. През май се провежда Международният фестивал на хумора и сатирата и Габровският Карнавал – събития, които са единствени  по рода си. През 2023 г. датата за провеждането им е 20 май.
Два месеца по-късно – в периода 21-23 юли 2023 г. – габровци посрещат своите гости на екологичния фестивал Узана Поляна Фест, даващ поле за изява на „зеленото“ мислене и успешните екологични модели.
Местността Узана е популярна с изобилието от възможности  за летен и зимен отдих, с излети през почивните дни, съчетани с разходки, събиране на гъби, горски плодове, лековити билки. Поляната е обгърната от вековни букови гори, прорязани от множество екопътеки и стари друмища, изпълнени с пещери и чуден свят от растения и животни. А наличните 8 ски писти са с обща дължина от 3 километра и средна надморска височина 1300-1400 метра примамват любителите на зимните приключения.
Габрово е едно от онези кътчета на България, което съчетава по неповторим начин величествена природа и увлекателна история, незабравими преживявания и споделени емоции. Град, който посреща и изпраща своите гости с усмивка. Или, както казват местните зевзеци: „Добре дошли и отишли!“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *