Столичнатa община започва предоставяне на съдове за разделно събиране на отпадъци в училища

Столичната община започва пилотен проект за предоставяне на съдове за разделно събиране на отпадъци от хартия, пластмаса и метал в училища. В пилотния проект ще бъдат включени и детски градини.

От днес първите контейнери, които ще бъдат разположени вътре в училищата, са предоставени на 51. СУ „Елисавета Багряна“, 119. СУ„Акад. Михаил Арнаудов“ и 73. СУ „Владислав Граматик“.

„Всички 175 общински училища и 195 детски градини постепенно ще получат съдовете за разделно събиране на отпадъците. Разделното събиране е най-интелигентният начин за управление на отпадъците и е важно, за да направим града си по-чист.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева и председателя на Столичния общински съвет присъства на предоставянето на първите съдове за разделно събиране.

Учениците от четвърти клас участваха в образователни игри като отговаряха на въпроси за разделното събиране. Водещи на викторината бяха Ива Сефанова от „Екопак“, Симеон Колев – Симо от БГ Радио и общински съветник.

„Децата знаят, че разделното изхвърляне на отпадъците е най-добрият начин за събиране на отпадъците. Затова аз и моят екип, зам.-кметът по екология г-жа Билева, имаме задача да работим за повишаване на разделното събиране на отпадъците в София и да направим града и планетата по-чисти“ – посочи също в думите си към учениците кметът Фандъкова.

След като бъдат събрани отпадъците в кошчетата, ще бъдат изхвърлени в съдовете, а оттам те се преработват в инсталациите за рециклиране и повторна преработка.

„Вие знаете много за разделното събиране на отпадъци и във вас е нашата надежда да направим града си по-чист“ – каза и зам.-кметът по екология Десислава Билева.

„Най-важната грижа е да се научите да изхвърляте разделно отпадъците и да помогнете това да стане и вкъщи. Така всъщност няма да замърсяваме околната среда и ще покажем своето отношение към нея“ – каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Ще бъдат предоставени над 1000 кошчета за разделно събиране на отпадъци с цел обучение и насърчаване правилното и отговорно събиране на различните видове отпадъци.

Системата на Столична община за разделно събиране се прилага в сътрудничество с организациите по оползотворяване за разделно събиране на отпадъци от опаковки „Все повече граждани използват контейнерите за разделно събиране“.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *