Съюзът на българските писатели отбеляза 100 години от обявяването на 1 ноември за Ден на народните будители

Анжела Димчева

На 1 ноември  ръководството на Съюза на българските писатели традиционно връчва Грамоти за принос и заслуги към съвременната българска литература. Тази година тържеството се състоя в Музей-галерия „Анел“ с присъствието на повече от 60 писатели.

Анжела Димчева

Водещи на тържествената церемония бяха Боян Ангелов – председател на СБП, и Анжела Димчева – международен и прессекретар.

В началото беше отбелязано, че Денят на народните будители е знаков празник в българския календар, а заслугата за неговата поява е на

Стоян Омарчевски – министър на народното просвещение, който през 1922 г. предлага на Народното събрание утвърждаването на тази дата като почит към възрожденците, революционерите и строителите на съвременна България – учители, читалищни дейци, учени, творци. Честването на будителството е прекъснато по време на комунистическия режим (1945-1989) и е възстановено през 1992 г. по идея на проф. Петър Константинов – председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“.

За да открие литературната вечер, пръв на сцената беше поканен поетът Ангел Симеонов – собственик на Музей-галерия „Анел“, с чиято щедрост вече три години СБП разполага с възможността да провежда рецитали и премиери в най-просторното, изискано и артистично пространство в София. Тук духът на изкуството слиза от стените и се включва с аурата си чрез великолепните платна на Светлин Русев, Димитър Казаков-Нерон, Генко Генков, Атанас Яранов, Николай Янакиев и още десетки знакови имена на съвременната ни живопис.

Основен акцент в програмата на вечерта беше отбелязването на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и връчването на Грамоти за принос и заслуги към съвременната българска литература. В словото си Боян Ангелов отбеляза: „Живеем в сложно време. Но точно днес празнуваме 300-годишнината от рождението на светеца на България Паисий Хилендарски. Той успя с една тънка книжка да спаси българската държава – да спаси  историята на две български империи, да се обърне и да каже в очите на своя сънародник: „О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречеш Болгарин…“. Проф.  Марин Дринов пише в своите трудове, че  Българското възраждане би трябвало да започва с написването на „История славеноболгарская“. Боян Ангелов говори подробно за делата и харизмата на личностите от Великата четворка: Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели и Иларион Макариополски. Той прехвърли мост през времето – от Кирил и Методий през Черноризец Храбър и Йоан Екзарх до днешните будители.

Боян Ангелов награди следните личности, които не са членове на СБП, но правят така, че литературата да съществува: проф. д.ик.н. Стоян Денчев – председател на Общото събрание на УниБИТ, Владимир Пенев – художник, Иван Коджабашев издател и писател, Тина Драмбозова – секретар на НЧ „Пенчо Славейков 1921“; Грамоти получиха и писателите: Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели, литературният критик Панко Анчев, белетристките Димитрина Бояджиева и Бригита Йосифова, поетите Кирил Назъров, Розалия Александрова и Демир Демирев.

Последва връчване на членски карти на новоприетите членове на СБП, сред които бяха: Васил Люцканов, Ива Спиридонова, Калина Паскалева, Даниел Тунев, Маргарита Мартинова, Димитър Воденичаров, Георги Найденов и други.

В продължилия два часа рецитал участваха доайените Матей Шопкин, Петър Андасаров и Атанас Звездинов, последвани от поетите Иван Есенски, Димитър Милов, Иван Гранитски, Виктория Катранова, Кети Бозукова, Стоянка Боянова, Минко Танев, Наталия Ерменкова, Виолета Станиславова.

Събитието се реализира със съдействието на 24/42 Estate Winery, чието кристално бяло вино създава неповторима емоция, ражда нови приятелства и вдъхновява творците за нови поетични видения.

 

 

Проф. д.ик. Стоян Денчев и д-р Боян Ангелов

 

 

 

 

Калина Паскалева

 

Боян Ангелов и Васил Люцканов

 

 

 

  1. Боян Ангелов и Васил Люцканов
  2. Боян Ангелов и Даниел Тунев