С 3000 евро годишно обедняват европейците

Европейските граждани обедняват с 3000 евро годишно вследствие на икономическите мерки, прилагани от правителствата на ЕС след финансовата криза от 2007 г., сочи нов доклад.

В публикуваното проучване на Фондация за нова икономика (NEF) и Finance Watch се твърди също, че държавите членки биха могли да изразходват до 1000 евро повече годишно на човек за обществени услуги, ако са били прилагани по-малко строги съкращения.

Новината идва в момент, когато страните от ЕС трупат невиждани досега дългове, за да смекчат последиците от пандемията COVID-19 и войната в Украйна.

„Манията по дълга и намаляването на дефицита нито стимулира икономическия растеж, нито поддържа дълга нисък. Вместо това строгите икономии задържат потенциала на европейските държави“, заяви Франк ван Лервен, ръководител на програмата по макроикономика в NEF.

След финансовата криза Брюксел въведе по-строги фискални правила за държавните заеми и разходи – идеята беше да се намали държавният дълг. Това беше постигнато чрез съкращаване на публичните разходи и инвестиции.

istock
istok

Но с настъпването на пандемията, ЕС преустанови действието на тези правила, известни като Пакт за стабилност и растеж (ПСР), за да предостави на държавите възможност за по-голяма гъвкавост при справянето с икономическите последици.Според изследването на NEF предишните мерки за строги икономии са направили Европа по-уязвима към икономическите сътресения от COVID-19 и кризата, предизвикана от войната в Украйна.

Ако съкращенията не бяха толкова строги, правителствата на ЕС щяха да разполагат с 533 млрд. евро, които да изразходват за инфраструктурни проекти, включително екологични. Като според проучването, това би могло да помогне за смекчаване на въздействието от скока на цените на енергията.

В сряда Европейската комисия ще представи планове за новите си фискални насоки, след като в края на 2023 г. приключи спирането на действието на Пакта за стабилност и растеж.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *