Ученици на космически лагер по модел на НАСА

Центърът за творческо обучение отвори кандидатстването за новото издание на космическия лагер Space Camp Turkiye, което ще се проведе през 2023 година. Българските младежи вече могат да кандидатстват за него и дори да спечелят стипендия. В конкурса могат да участват ученици на възраст между 11 и 15 години.

Space Camp Turkiye в Измир, Турция e един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на НАСА и единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер за Европа, Азия и Близкия Изток.
Темите в конкурса за 2023 година са:

  1. Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години.  Какво е менюто днес и защо?
  2. Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?
  3. Как изследването на космоса събира и разделя хората?

Младежите имат правото да изберат с коя от трите теми да участват, както и в какъв формат да представят идеите си – писмен или видео. Творбите могат да бъдат на български или на английски език. За 2023 година квотата за български участници е 200 деца и младежи. Срокът за участие в конкурса е 15 януари 2023 година. Творбите ще се оценяват от специално подбрано жури от професионалисти с богат опит в областта на науката, технологиите и иновациите, както и възпитаници и медалисти на програмата. С всички изисквания към писмените и видео творбите можете да се запознаете на сайта spacecamp.cct.bg.

 

Програмата на Space Camp Turkiye е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, докосват се до истински тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. В рамките на обучението те научават много за подготовката на астронавтите – физическа, интелектуална и психическа. Чрез интерактивни симулации младежите развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *