Цветанка Андреева: ПП подкопават националната сигурност с внушението, че вотът ще бъде откраднат

„Продължаваме промяната“ се държат опасно радикално, като се опитват да взривят социалния мир, популяризирайки недоказани тези за фалшифицирани избори – минали и бъдещи.

Думите на Георги Свиленски, че едно лице разполага и може да търгува „кода за машините“, са изключително важни и защото бяха изречени от парламентарната трибуна.

Това придава на твърдението му институционална ангажираност и официализира досегашните подозрения, че е възможна интервенция в машинния вот.

Още повече, че тази теза е изречена от досегашен партньор на ПП в управлението. Това е второто сериозно обвинение след критиките на ИТН към порочни властови практики на ПП.

По този начин ПП попадат в капана на политическата изолация, в която довчера обясняваха, че е ГЕРБ. Днес, ПП е нежелан партньор от бившите си съидейници във властта. Дори сред кръгове в ДБ се чува критика към настоящото поведение на ПП и изолационистката им политика свързана с превръщането на възможността за бъдещо редовно правителство с втория мандат в заложник на машинната им мания.

ПП се държат опасно радикално, като се опитват да взривят социалния мир, популяризирайки недоказани тези за фалшифицирани избори – минали и бъдещи. За над 30 години демократична политическа система, в България никога изборни резултати не са били оспорени. Изборният процес е критикуван и наблюдаван още от 1990 година. Знаем за практики на корпоративен, контролиран, купен и анулиран вот, но никога избори не са били непризнати, включително от международни наблюдатели.

Тук трябва да отбележим, че и самите ПП използваха изключително неправомерно присъствието си в служебната власт, за да развиват политическия си имидж и да правят предизборна кампании. Последствие служебната власт на Радев изчегъртваше ГЕРБ и рекламираше ПП. Да се използват държавните ресурси за партийна пропаганда и за изборна реклама е също злоупотреба с власт на избори.

Изключително опасно е да се саботира предварително изборния процес и то в среда в която се очакват евентуално и предсрочни парламентарни избори, и местни избори. От сега се правят манипулативни внушения от „Промяната“ за местния вот догодина.

В този нездрав политически контекст ПП изкараха хората си на улицата, като им внушиха, че честността на вота е в опасност. Такава радикализация по модела на Тръмп в САЩ е път да разбие основния демократичен фундамент, чрез който обществото делегира правото си да бъде управлявано – изборите. Внушението, че изборите ще бъдат откраднати, вероятно мобилизира емоциите в електората на ПП, но тази теза подрива директно националната сигурност в държавата.

Истината е, че изцяло машинният вот отблъсква част от традиционно левия електорат, а десния на ГЕРБ има тотално недоверие към тази форма.

И вместо да се търсят законови гаранции в ИК за оптимизиране на защитата на машинния вот, нещо което се налага под напора на общественото недоверие, публично стана известно, че Кирил Петков „държи кода“ на машините. /БГНЕС

––––

Цветанка Андреева, политолог. Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *