Националният военноисторически музей отбелязва 110 години от Балканската война

Националния военноисторически музей ще открие на 24 ноември от 11 ч. изложба  „София – 100лица в Балканската война“. Тя е посветена на 110-ата годишнина от Първата балканска война. Изложбата представя един не толкова познат аспект от случилото се преди повече от век. Наред с най-славните моменти от историята на Българската армия, експозиционният разказ се фокусира и върху ролята на столицата като средоточие на политическата и военната мощ на страната, а победоносният марш на войската е видян през бойния път на военните части, свързани генетично със София. Посетителите ще имат възможност да се потопят в атмосферата на града непосредствено преди и по време на войната, ще се запознаят с ролята на българските политици и военни дейци в събитията и ще разберат защо лозунгът „Сега или никога!“ се превръща във „Всичко или нищо!“ в края на войната.

Експозиционният разказ е обогатен с анимации и интерактивни приложения, които го превръщат в по-достъпен за широката публика. Чрез цифрова карта на Балканската война посетителите ще проследят бойните действия в тяхната времева динамика. Специално подготвени видео уроци по темата ще помогнат на младата аудитория да научи повече за Балканската война на разбираем и достъпен език.

Изложбата „София – 100лица в Балканската война“ се реализира с подкрепата на Столична община в партньорство с Българска национална филмотека, Фонда за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна“, образователната платформа Уча.се, Фондация „Активна историческа карта“, Научния архив на БАН и историка и колекционер Любомир Юруков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.