Французите започват да опитват вкуса на безалкохолното вино

Когато през 2020 г. пандемията затвори милиони французи по домовете им, Огюстен Лаборд решава да се откаже от виното, но не успява да намери негова безалкохолна алтернатива.
Две години по-късно той вече е отворил първия магазин за безалкохолно вино във Франция. Страната е вторият най-голям консуматор на вино в света след САЩ, по данни на Международната организация за лозя и вино (lOVW).
„Търсенето е огромно. Получаваме предложения за отварянето на подобни магазини от цяла Франция“, разказва Лаборд пред Reuters.
Безалкохолните вина обаче все още трудно си пробиват път до небцето на французите, в сравнение с популярността им в други части на света.
През 2021 г. консумацията им във Франция се е повишила с 4%. По света обаче регистрираният ръст е от 24%, според анализ на консултантската компания IWSR Drinks Market Analysis.

Нагласите във Франция все пак се променят, тъй като кампаниите за вредите от употребата на алкохол постепенно започват да влияят на обществото.

„Регистрираме все по-силен интерес към нискоалкохолните и безалкохолните напитки“, казва Микаел Носила, който изследва алкохолната зависимост. „Хората все повече се грижат за здравето си“.
Клиентите на Огюстен Лаборс споделят това мнение. Отпивайки от чаша безалкохолно вино, Елен Бурже казва, че то е компромис, който все пак дава възможност да се съхрани „празничната атмосфера“.
И макар Франция да запазва като цяло „алкохолните“ си навици, консумацията на вино е далеч под пиковите стойности, регистрирани през 20 век. През 2020 г. французите са изпили средно 5,6 литра вино спрямо 20 литра през 1961 г., сочат данни на Френската служба за наблюдение на зависимостите и наркотиците (OFDT).
Според Носила французите сега пият по-малко, но наблягат на качеството. „Хората разбират, че трябва да намалят консумацията. Те обаче си остават гастрономи и съм сигурен, че ще продължат да пият алкохол“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *