PurCity – един стартъп в битка за чист въздух

С наближаването на края на годината неминуемо си правим равносметки. Хвърляйки поглед назад, сякаш 2022 г. беше годината на голямото отдъхване от хвърлянето на маските след две години, в които лицата ни останаха скрити зад тях. Но проблемите ни не свършват само със здравната криза, която все пак не е напълно отшумяла. Има и други, също толкова сериозни проблеми, които биха върнали маските за мнозина от нас, като замърсяването на градовете.

Години наред гледахме кадри от Китай, където маските са се превърнали в ежедневие заради тежкия смог и нива на замърсяване, които са видими за човешкото око. Вече е ноември, а въздухът в София, а и във всяко населено място в България, става все „по-видим“. Няма да се спираме на причините за това, защото те са ни до болка известни. Вместо това ще търсим решения.

Отвъд категоричните политики срещу изгарянето на битови отпадъци, от които се нуждаем, и отвъд наболелите проблеми с отоплението като цяло, на пазара се предлагат все повече технологични решения, които се опитват да направят градовете ни една идея по-приятни за живот. Част от тях предлагат решения на проблема с прекомерните количества въглероден диоксид във въздуха.

Такъв е примерът на базираната в Копенхаген, Дания, PurCity – стартъп, който е разработил и патентовал нов тип сградни панели, пречистващи въздуха, който влиза в помещенията.

Като основен мотив за създаването на това решение, основателят от ирански произход Мортеза Горбани посочва смъртта на един от най-добрите си приятели, който почива след битка с рака на белите дробове. Неравната борба между човешкото здраве и замърсяването, което сами си причиняваме, става мотиватор за Мортеза, който днес работи по пилотните проекти на своята компания.

PurCity се ражда и като отговор на една неприятна статистика: „40% от въглеродните емисии в света идват от сградите“, коментира Мортеза Горбани. Затова той и екипът му разработват въпросните панели. Те използват ефект за издърпване на въздуха като комин, след което го пречистват и изтласкват нагоре към климатичната система на конкретната сграда.

По думите на Горбани панелите се инсталират отвън на сградите, но са подходящи за всякакви обекти.

„Панелите могат да се ползват на всяка нова или вече построена сграда, на всеки апартамент. Могат да бъдат инсталирани навсякъде, но трябва да е отвън на сградата, защото панелът улавя външния въздух, пречиства го и го вкарва вътре“, разказва пред Investor.bg той.

В панела се случва химичен процес, който успява да пречисти въздуха бързо. „Става дума за интеракция между химически материал с въздух, в който има въглероден диоксид. Ролята на химикала е буквално да улови въглеродния диоксид и да пречисти въздуха. Накрая остатъчният материал се отделя под формата на течност и може да бъде отделен и съхраняван“, допълва Горбани. В технологията той вижда още една възможност – уловеният въглероден диоксид да се продава, носейки приходи.

Екипът на PurCity вижда приложението на панелите буквално при всяка сграда, но акцентира върху ролята им на места като болниците, училищата и детските градини. Същевременно те биха изиграли голяма роля и на едни от най-замърсените места в света – летищата.

PurCity набира сили в един изключително важен момент за Европа, когато страните се борят с енергийната криза, инфлацията и нарастващите цени на енергията. Панелите на PurCity могат да донесат известно облекчение предвид всички тези предизвикателства.

“Спестяваме между 48% и 50% от консумацията на енергия на системите за отопление, вентилация и климатизация”, коментира Горбани. „Интересното е, че тези системи потребяват 60% от общата енергия, ползвана от сградите. Ако свием този дял наполовина, възвръщаемостта на инвестицията е огромна“.

Същевременно технологията на PurCity обещава по-малко разходи за смяна на филтрите на климатичните системи на сградите, както и за почистването им. Но основният принос на панелите е, че биха допринесли за намаляване на респираторните проблеми на хората по света.

PurCity беше сред финалистите на тазгодишните награди на Европейския център за иновации и технологии, като взе втора награда в категорията за иноватори. За Мортеза Горбани и екипа му обаче битката за чистия въздух тепърва започва.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *