Австралия се готви да влезе в клуба на космическите държави догодина

Австралия усилено се готви да се присъедини към клуба на космическите държави. Страната е на прага да изпрати първата си ракета в Космоса и да стане дванадесетата нация, покорила Космоса. Базираната в Куинсланд аерокосмическа компания Gilmour Space вече е създала хибриден двигател Sirius, различен от всички, използвани досега. Последният квалификационен тест е преминал успешно в края на ноември. „Готови сме да продължим и да направим опит за пускане през следващата година“, съобщи  Адам Гилмор, съосновател на компанията, пред ABC News .

Възможността за изпращане на полезни товари в Космоса отваря нови възможности в научните изследвания , производството , комуникациите и др. В близко бъдеще това може да бъде жизненоважно и за националната сигурност, тъй като все повече страни гледат към космоса като следващата военна граница .

Какво е уникалното на ракетния двигател? В повечето от тях горивото и източникът на кислород (т.нар. окислител) се комбинират в горивна камера и след това се запалват. Това генерира отработен газ, който се насочва през дюза, за да произведе тягата, необходима за освобождаване от земната гравитация.

 

В тези ракетни двигатели горивото и окислителят винаги са били в едно и също състояние на материята. За разлика от тях Sirius е хибриден и ще се задвижва с твърдо гориво и течен окислител.

Очаква се двигателите от този клас да са бъдат по-безопасни, по-прости и по-евтини от всички останали с твърдо или изцяло течно гориво.

Gilmour Space изглежда е преодолял досегашния недостатък със Sirius, отчасти благодарение на собствено твърдо гориво – ракетният двигател генерира 115 килонютона тяга по време на последния си квалификационен тест, което, както компанията потвърди пред New Scientist, е достатъчно, за да вдигне три или четири SUV автомобила .

Gilmour Space планира да постави пет двигателя Sirius на своята ракета Eris, която е в процес на разработка, и се надява, че те ще генерират достатъчна тяга, за да изведе в орбита първия й полезен товар – малък сателит. Изстрелването ще се проведе през април 2023 г., завърши с неуспех.

„Ние сме убедени, че ще излети, но нито една първа ракета носител от нова компания не е отишла успешно в Космоса от първия опит“, подчерта Адам Гилмор пред New Scientist, като добави, че ако не успеят с първия опит, ще повторят.

Ако постигне успех, Gilmour Space ще продължи с разработването на по-голяма ракета, способна да вдигне полезен товар от около 2200 паунда в ниска околоземна орбита (капацитетът на полезен товар на Ерис достига максимум 672 паунда).

Това би трябвало да е достатъчно за набирането на инвестиции. С тях компанията се надява да изстрелва сателити за клиенти, включително и на австралийското правителство. Целите й са дори още по-амбициозни. „Планираме да изпратим хора в Космоса. В нашата технологична пътна карта това ще се случи след около 10 години. Преодоляваме стъпка след стъпка”, обобщи Адам Гилмор пред ABC News.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *