Конференция – „Да! На българската храна“

Стоил Алипиев – председател на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ – и нейните членовете Ангел Джалев и Константин Арабаджиев  участваха в конференцията  „Агросекторът в криза. Спешни мерки“,  която се проведе в София на 6 декември 2022 г.  в столичния хотел Маринела.

Това е 16-ти Коледен форум от Националната кампания на медия  „Стандарт“ „Да! На българската храна“.

Специално участие в конференцията, посветена на най-наболелите проблеми на агросектора, взеха  Стоил Алипиев, председател на КЗП, Явор Гечев,  министър на земеделието, Георги Тахов, изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“, Атидже Алиева – Вели, евродепутат от „Обнови Европа“, пълноправен член на Земеделската комисия в ЕП, д-р Иван Шиков, изпълнителен директор на БАБХ, народни представители, представители на бизнеса, академичните среди, дипломати, медии.

Форумът  се проведе в два панела. Първият панел е на тема: Стратегическият план и новите евродирективи.  Готови ли са земеделците?

Модератор на панела е евродепутатът от „Обнови Европа“ Атидже Алиева-Вели, първи и единствен пълноправен член от България на Земеделската комисия в Европарламента, която отговаря за Общата селскостопанска политика на ЕС и е докладчик на ЕП по Плана за биологично производство.

Госпожа Вели  представи нови директиви, които се подготвят в Европарламента и посочи какво ще е въздействието им върху агросектора.

Едната е предложението на Еврокомисията да включи едрото животновъдство в пакета за индустриалните емисии в зеленото си законодателство, което ще засегне голям брой ферми.

Другата е Регламент за устойчивата употреба на пестициди.

Основните акценти в Стратегическия план за земеделие у нас  очерта министърът на земеделието Явор Гечев.

Изказвания направиха шефовете на ДФ „Земеделие“, БАБХ, КЗП и други ресорни комисии и агенции.

Вторият панел беше на тема:  Предизвикателства пред бизнеса. Нужда от законодателни и административни мерки

Модератор на панела бе Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

В него представители на браншовите организации и бизнеса очертаха най-важните проблеми, за чието решаване е нужно да се вземат спешни мерки от държавата – промени в законите и наредбите, административни облекчения, нови политики.

Депутатите от ресорната комисия по земеделие в парламента  представиха своите конкретни ангажименти относно исканията на агробизнеса.

В края на форума   се проведе традиционната церемония по връчване на годишните награди, които тази година са за фирми, показали устойчиво развитие през годините.

 

 


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Копирано от standartnews.com