Американците очакват влошаване на икономиката на САЩ през 2023 г.

Мнозинството от американските гласоподавателите смятат, че през 2023 г. икономиката на САЩ ще бъде в по-лошо състояние, отколкото е сега, а според приблизително две трети икономическата траектория се насочва в грешна посока.
Това показва последното проучване на Wall Street Journal, проведено сред 1500 регистрирани гласоподаватели от 3 до 7 декември.
Неотдавнашната вълна от положителни икономически новини – намаляването на цените на горивата и забавянето на инфлацията – не е променила мнението на мнозина за риска от рецесия, който много икономисти прогнозират, показва проучването.

Икономическият песимизъм е най-силен сред републиканците, като 83% от тях очакват икономиката да се влоши. Малко повече от половината от независимите смятат така, както и 22% от демократите.

„Мисля, че се насочваме към рецесия, която може да бъде доста голяма“, казва 61-годишният Дейвид Рени, привърженик на републиканците и участник в анкетата на WSJ. „Нивата на лихвите растат до небето и това ще ни събори.“
В сряда Федералният резерв одобри увеличение на лихвения процент с 0,5 процента и сигнализира за плановете си да продължи да повишава лихвите на следващите си няколко заседания, за да се бори с високата инфлация. Този ходът все пак отразява известна умереност след четири последователни повишения от 0,75 пункта, припомня WSJ.
Проучването показва още, че 40% от анкетираните гледат на Фед негативно. 36% възприемат централната банка положително, докато 24% не я оценяват по никакъв начин.

Над една трета от избирателите твърдят, че инфлацията им причинява сериозно финансово напрежение.

По-младите избиратели са по-песимистично настроени за перспективите пред икономиката през следващата година, отколкото по-възрастните. Приблизително шестима от всеки десет от хората на възраст 18-34 години очакват влошаване на ситуацията през следващата година, докато на същото мнение са 42 % от хората на възраст 65 и повече години.
38-годишната Кендра Луис, бизнес консултант и предприемач, която е привърженик на Демократическата партия, казва, че някои от хората от малкия бизнес, с които работи, се държат така, сякаш вече са в рецесия, пише WSJ. По думите ѝ дори ако инфлацията се забави до по-нормално ниво, ще бъде нужно време, за да бъде “излекувана” икономическата травма, която хората са преживели през последната година.
Гласоподавателите също така остават песимистично настроени относно цялостната посока на нацията, като 66% казват, че тя е грешна. Има леко подобрение спрямо периода преди изборите, когато това мнение изразиха 71% от избирателите, припомня WSJ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *