Англия срещу Франция в титаничен сблъсък за място на 1/2-финалите

Днес ще се изиграят последните два четвъртфинала от Мондиал 2022 в Катар. От 17,00 часа започва двубоят между Мароко и Португалия, а от 21,00 е сблъсъкът Англия – Франция.

Мароканците се превърнаха е едва четвъртият тим от Африка, който стига до тази фаза на световни финали. Зиеш и компания са изненадата на турнира. Те елиминираха Испания след изпълнения на дузпи на старта на директните елиминации. В редовното време и продълженията двубоят не предложи попадения, като мароканският тим демонстрира страхотна дисциплина и дори изпусна няколко шанса да спечели мача. Мароко до момента няма загуба на Мондиал 2022, като в груповата фаза постигна две победи и едно реми, включително успех с 2:0 срещу Белгия.

В същото време Португалия бе най-категоричният отбор на осминафиналите в Катар. Фернандо Сантош остави Кристиано Роналдо на пейката. Титулярно място на терена получи младият нападател на Бенфика Гонзало Рамош. Голмайсторът ще запомни датата 6 декември завинаги, тъй като отбеляза хеттрик при разгрома с 6:1 над Швейцария. Иберийците тотално надиграха своя противник, като единственият точен удар в тяхната врата бе и почетният гол на Аканджи след изпълнение на корнер. Португалците бяха предимно стабилни и в груповата фаза. Колебания имаше при загубата от Южна Корея в последните минути, но тя бе от значение само за корейците и Уругвай. И за нас зрителите, тъй като ни лиши от сблъсък Бразилия – Уругвай. Роналдо и компания обаче свършиха своята работа още в първите две срещи, които успяха да спечелят. Победата над Гана дойде при резултат 3:2, а успехът с 2:0 над Уругвай бе постигнат по категоричен начин.

Съперниците са играли два пъти на Световни първенство. Пез 1986 „Лъвовете на Атлас“ спечелиха с 3:1 завършиха първи в групата, а „мореплавателите“ останаха последни въпреки победата им на старта с 1:0 над Англия. Преди четири години Португалия се реваншира с 1:0 и излезе от групата, а Мароко остана последен в потока на Мондиал 2018 в Русия.

На Англия и Франция пък остава да определят последния полуфиналист. „Трите лъва“ изнасят добра кампания в Катар, като все още нямат допусната загуба. Най-слабият мач за тима бе при нулево реми срещу САЩ. Кейн и компания не демонстрираха нищо интересно в атака. Срещу Иран, Уелс и Сенегал обаче англичаните нанизаха цели 12 гола. Три от тях дойдоха при класически успех на осминафинала с африканците.

Франция може и да допусна гол във всеки един мач и дори да загуби от Тунис, но остава един от фаворитите за трофея. Мбапе се представя феноменално, а изглежда Дешан отново разполага с колектив на терена. Жиру вече е голмайстор номер 1 в ранглистата на своята страна. Нападателят на Милан даде аванс срещу поляците на осминафинал. Две попадения добави Мбапе, а Левандовски оформи крайното 3:1 от дузпа в последните секунди.

С по 12 отбелязани гола Англия и Португалия оглавяват подреждането за най-резултатен отбор в Катар. Веднага след тях се нарежда Франция с 9 попадения, чиито остриета Мбапе и Жиру демонстрират чудесна форма.

Програмата на мачовете от Мондиал 2022 за събота:

1/4-финали

17:00, Мароко – Португалия

21:00, Англия – Франция. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *