Британският Кралски монетен двор посвещата монета на Rolling Stones

Британският Кралски монетен двор отдава почит към 60-ата годишнина на легендарната рок група Rolling Stones с нова колекционерска монета, предаде Associated Press.

Монетата от 5 лири изобразява силуета на емблематичната група в състав фронтменa Мик Джагър, китаристите Кийт Ричардс и Рони Ууд и покойния барабанист Чарли Уотс, както и името на Rolling Stones, изписано със смятания за класически шрифт от 1973 г.

Монетният двор съобщи, че това е една от последните монети, които ще бъдат пуснати в обращение тази година с лика на кралица Елизабет Втора, починала през септември на 96-годишна възраст.

Група Rolling Stones се завърна на път тази година с европейското си турне Sixty, което завърши в Берлин през август.

„За нас е удоволствие да бъдем почетени чрез официална монета на Обединеното кралство“, каза групата в изявление, включено в съобщението на Кралския монетен двор. „Още по-важно е, че пускането ѝ съвпада с нашата 60-а годишнина“.

Новата монета е петата от серията „Музикални легенди“ на Кралския монетния двор, която е посветена на легендарни британски изпълнители. По този начин вече бяха почетени Queen, Елтън Джон, Дейвид Боуи и The Who.

Въпреки че най-добрите неща в живота са безплатни, както пеят Rolling Stones в кавъра на хита на Motown Money (That’s What I Want), монетите ще струват нещо. На сайта на монетния двор монети от серията „Музикални легенди“ варират между 15 лири и 465 лири.

„Нашата серия „Музикални легенди“ създава ново поколение колекционери на монети“, каза Ребека Морган от Кралския монетен двор. „Надяваме се, че по този начин ще почетем подобаващо 60-те години рок музика на групата за милионите им фенове по целия свят. Rolling Stones са британски рок легенди и очакваме тази монета да бъде изключително търсена както от колекционерите, така и от меломаните“.

/БТА/