БУВАР И ПЕКЮШЕ ГЮСТАВ ФЛОБЕР

На 16 декември излиза от печат „Бувар и Пекюше“ (превод: Росица Ташева, 386 стр., цена: 30 лв., твърди корици), сатиричният роман на Гюстав Флобер, публикуван посмъртно. Именно тази книга френският критик и поет Реми дьо Гурмон ще определи като капиталното творение на френската литература.

В едно интервю попитали Салман Рушди какво най-много харесва във френската литература. Той отговорил: Рабле и „Бувар и Пекюше“. Защо „Бувар и Пекюше“? Защото това е един Флобер, различен от онзи от „Възпитание на чувствата“ или „Мадам Бовари“. Защото това е Флобер на несериозното. Но на несериозното, скрито в самата същност на сериозните неща. Несериозното, което ни кара да се смеем, но и да се запитаме защо много често сериозното – и най-вече то – ни кара да повдигнем иронично вежди и да се усмихнем дискретно. И обратно – защо и несериозното, гротескното, смехотворното, защо и човешката глупост и несръчност, и некадърност, и унинието, и обезсърчението ни вдъхват съчувствие? Защото Флобер не е само Мадам Бовари, както често са го набеждавали, не е и само свети Антоний, както са твърдели някои, Флобер е и Бувар и Пекюше. И точно защото така добре ги познава, точно заради това душевно родство великодушно ни предава дълбоката симпатия, която въпреки всичко изпитва към тях.

Гюстав Флобер (1821-1880) е прочутият основоположник на реализма във френската литература. Всепризнат е като неотстъпчив стилист, прекарал професионалните си дни в търсене на „точната дума“. Най-популярен е неговият шедьовър Мадам Бовари (1857). „Бувар и Пекюше“ (1881) е творба, едновременно комична и „ужасяващо сериозна” – роман, в който са представени всички области на човешкото знание. По думите на Пиер-Марк дьо Биаси „Бувар и Пекюше“ представлява паметник на знанието, а със своята незавършеност и иконоборчески замисъл – същински неопитомен роман, необикновена антология на комичното, белязана от изблици на безкомпромисен смях.“ Според замисъла на писателя романът трябвало да се състои от два тома, ала след като завършва първия и преди да пристъпи към втория том, Флобер внезапно умира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *