България губи 100 млн. евро за въглищен преход

България губи първите 100 милиона евро от отпуснатите от Брюксел средства за трите въглищни региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник. Парите са част от Фонда за справедлив преход и са заложени за усвояване през 2022 г. България обаче забави тази част от оперативна програма „Регионално развитие“ и още не я е предала на Брюксел. Така усвояването на парите не може да се отложи по правилото до 3 години след отпускането им, защото средствата изобщо не са бюджетирани и на практика не могат да бъдат усвоени.

Това е първата крупа сума, която губим по инструментите за финансиране от ЕС за втория програмен период Това съобщиха източници от ЕК по повод одобряването на оперативните програми за новия програмен период 2021 – 2027 година.

Както е известно България очаква от Фонда за справедлив преход 1,3 млрд. евро. Те трябва да се разпределят между трите региона, които ще бъдат най-засегнати от намаляването на емисиите – Стара Загора, Перник и Кюстендил. Огромната част от финансирането е за Стара Загора. Очаква се за Перник и Кюстендил да отиде сума от порядъка до 200 млн. евро, останалата част от финансирането е за Стара Загора, където е разположен енергийният комплекс „Марица Изток“. Предвидено е тези пари да са част от програмата за регионално развитие, но България предаде тази програма без частта за енергийния преход, защото не е готова с териториалните планове. Те бяха пуснати за обществено обсъждане през август, но без никаква финансова рамка към тях.

По последни данни Европейската комисия е върнала плановете с коментари по тях и очаква съответните редакции от страна на българските власти. Не е ясно кога текстовете ще бъдат предадени в окончателен вариант в ЕК, за да може и тази част от програмата „Регионално развитие“ да бъде одобрена.

Служебното правителство обеща до дни да представи изискваната по Националния план за възстановяване и устойчивост пътна карта за климатична неутралност. Приемането на пътна карта е едно от условията България  да може да подаде второ искане по плана за възстановяване.

2022 г. като цяло е почти нулева за новите оперативни програми, което означава, че България ще трябва да засили темпото в следващите три години, за да не рискува загуба на планирани годишни бюджети.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *