Валери Иванов: Бесарабските българи се интегрират много добре в България

Бесарабските българи се интегрират много добре в България, намират си работа. Преди някои предпочитаха да се върнат в своите си държави и да работят там. Естествено, политическата ситуация при нас, и въобще в Източна Европа, малко променя тази динамика и повечето решават да останат тук. Дори тези, които са завършили, но са си отишли, сега пак предприемат обратно връщане в майка родина България.

Това каза в интервю за БГНЕС Валери Иванов, председател на Центъра на бесарабските българи в България.

Неправителствената организация е създадена през октомври 2016 г. с цел да се занимава с въпросите, нагласите и проблемите на бесарабските българи, но също и на таврийските българи, както и на всички онези, които се определят за българи от бившия Съветски съюз. Центърът на бесарабските българи в България помага на решилите да се върнат в страната практически да се интегрират, като това са предимно студенти, които идват от Украйна, Молдова, дори от Северна Македония, Сърбия, Западните покрайнини и Албания в своята прародина.

Валери Иванов отбеляза, че Центърът на бесарабските българи в България обединява усилията на българи, които са се преселили в страната, като съдействат на хората в практическата, юридическата, социалната, здравната сфера и т.н.

Председателят на организацията живее от 29 години в България и сподели, че през цялото това време се е говорило за демографския срив и трудовия пазар, за това, че бесарабските българи могат да бъдат един много добър ресурс, но досега не е видял твърда не само държавна, но и наддържавна политика и програма в тази посока. От тази гледна точка Центърът на бесарабските българи в България решава да помага на студентите как да се систематизират, как да си организират документите, как да бъдат адресно регистрирани и да си намерят по-бързо жилище.

За последните 6 години, откакто съществува неправителствената организация, тя си е взаимодействала с много български работодатели, които се занимават с подбор на персонал, осигурявали са и продължават да осигуряват работа на бесарабските българи.

„Има една такава голяма фирма, позиционирана в град Измаил, Одеска област, в Украйна, която е създадена с български средства, с български големи компании и работи доста ефективно и интензивно за вкарване на работна ръка“, заяви Валери Иванов.

Той сподели, че за последните пет години няколко хиляди българи – бесарабски, таврийски, от Молдова, са се преселили да живеят, учат и работят у нас. Това е един огромен капацитет от хора, но България не държи връзка с тях, дори не знае колко бройки са влезли, колко са завършили и къде работят – ето това е работната ръка, подчерта председателят на неправителствената организация.

В годините има динамика по отношение на специалностите, които студентите избират да учат в България. Развитието на компютърните системи и технологии насочва младите бесарабски българи към IT специалностите. Предпочитани от край време обаче са и медицината, която в България по думите на Валери Иванов е на много високо ниво, както и стоматологията, архитектурата и строителството, икономиката.

Председателят на Центъра на бесарабските българи в България разказа, че когато един студент дойде в страната и се интегрира в определен град, започва да го обича и казва, че няма да го смени с друг.

На въпроса какво се случва с бесарабските българи в Украйна, като се има предвид войната, Валери Иванов отговори, че хората първо се опитват да оцелеят. „Тези, които са в най-засегнатите военни райони, се опитват по някакъв начин да намерят по-спокойно място. Естествено, има голяма миграция в части от Украйна, например в Бесарабия, защото тя е много отдалечена и там бойни действия не се водят и вътрешната миграция запълва тази част“, обясни той.

Онези, които владеят езици, като българския например, които се чувстват българи по националност, пък се местят в България, но също така и в други страни на запад от Украйна. Всеки по някакъв начин оцелява, работейки, търсейки начин и помощ. В Украйна остават най-вече възрастните хора, а при младежите има голяма миграция.

Центърът на бесарабските българи в България се включва доста интензивно да помага и да посреща бягащите от войната на Руската федерация в Украйна, насочвайки усилия в подпомагането на хората да бъдат настанени.

Много сърцати българи се отзоваха, уточни Валери Иванов и допълни, че това се случва и до ден-днешен. „Много украинци граждани в момента и до момента живеят в къщи, апартаменти на българи просто без никакво заплащане. Благодаря на тези наши български граждани, които се отзоваха и към днешна дата дават подслон на гражданите от Украйна, не само на бесарабските българи“, добави той.

Председателят на неправителствената организация съобщи, че когато през март обявява кампания за дарения, Центърът на бесарабските българи в България получава храни, дрехи, обувки, одеяла, кърпи, продукти за лична хигиена, както и други вещи. „Раздадохме за пет месеца общо около пет хиляди хранителни пакета на хора, които вече живеят в България, в София най-вече, които са имали нужда от такъв“, каза още Валери Иванов.

В Бесарабия са изпратени камиони и микробуси с дрехи, включително в Болград и в Измаил, украински градове, част от Одеска област.

В събота в Пловдив Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Центърът на бесарабските българи в България и търговска фирма организират съвместно концерт специално за всички работници от Украйна, работещи в Пловдив и околията. Той ще се състои от 18.00 часа в зала „Сила“ на бул. „Тракия“ № 50. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *