Климатолечението е част от здравния туризъм и е включено

По поканата на Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм участвах в дискусията за възраждане и развитието на Климатолечението в Странджа и Южното Черноморие.Това написа във Фейсбук секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Вяра Емилова. И допълни: Пред присъстващите заявих, че климатолечението е включено в Плана за развитие на здравен туризъм за периода 2022 – 2025 година, разработен от Министерството на туризма. Организирана е и работна група, чиято цел е да се синхронизира Закона за здравето, като се приложат работещи съвременни мерки, съобразени с актуалните тенденции, които са свързани със здравния туризъм в Европа и страната ни. Предстои много работа, но това може само да ни амбицира, за да работим по-усърдно в обединението около общата ни национално отговорна кауза – да привличаме милиони наши и чуждестранни гости, като създаваме у тях емоция и красиви спомени, които да ги накарат да се завърнат отново, избирайки дестинация България.

Климатолечението е зеленото решение за Странджа/Сакар/Южното Черноморие – важен фактор в туризма, здравната грижа, местната икономика и общество.

България е прекрасна страна с богата история и необятни природни дадености. Страната ни и е втора след Исландия по наличие на минерални извори в Европа и предлага качествен комбиниран туристически продукт.

Климатолечението е част от здравния туризъм и придава добавената стойност на този продукт, като придава неповторимо, ползотворно и здравословно въздействие на туристите които посещават дестинация България.

Мистичната Странджа има свой специфичен мек микроклимат, повлиян от географското й положение. Направени са задълбочени изследвания на климата в района на Малко Търново, които дават основание за развитие на традицията в климатолечението на белодробни и алергични заболявания.

Малко Търново е обявен през 1981 г. за планински климатичен курорт от местно значение.

Респект за всеотдайността към идеята на Валентин Атанасов – председател на УС на асоциацията и екипът Злати Ковачева и Ваня Андонова, които работят активно за популяризиране на страната ни като атрактивна туристическа дестинация.

Източник