В кои страни в Европа жилищата са най-добре изолирани?

Докато студеното време обхваща Европа, много хора са силно притеснени за сметките си за отопление.

Цените на енергията нарастват след нашествието на Русия в Украйна и Европейската комисия призова страните да отдадат приоритет на изолирането на сградите тази зима, пише Euronews.

Но не всички граждани усещат еднакво студа или високите сметки за енергия. Неотдавнашно проучване показва, че загубите на температура в жилищата варират значително в Европа.

Разликите се дължат на качеството на изолацията на сградите, като температурата навън е стандартизирана на 0 градуса по Целзий за всички анализирани страни.

Коя е страната с най-лоша изолация на сградите си?

Загубите на температура в жилищата са най-високи във Великобритания, която има и най-стария жилищен фонд – 37% от домовете на Острова са построени преди 1946 г. Данните са от изследване на компанията за управление на климата в интелигентните домове tado°, която анализирала 80 хил. жилища в 11 европейски страни между декември 2019 и януари 2020 г.

Компанията установила, че във Великобритания жилище с вътрешна температура от 20°C  и външна температура от 0°C губи средно 3°C след пет часа.

Коя е страната с най-добрата изолация?

Норвегия с 0,9°C и Германия с 1°C са страните с най-малки загуби на температура в домовете си. Оказва се, че жилищата във Великобритания губят три пъти по-бързо топлината си спрямо тези в Норвегия и Германия.

След Великобритания по най-лошо изолирани сгради се нареждат Белгия (2,9°C), Франция (2,5°C), Нидерландия (2,4°C) и Испания (2,2°C). Загубата на отопление в тези пет страни е по-висока от средната загуба от 1,8°C във всички изследвани страни.

Енергийните разходи за стари жилища са над два пъти по-високи

Възрастта на жилището е от голямо значение за загубата на топлина наред с редица други мерки за енергийна ефективност.

Във Великобритания изследване на Националната статистическа служба показва, че разходите за енергия за по-старите жилища са над два пъти по-високи от тези за по-нови.

В Англия през 2019 г. средните разходи за енергия годишно за по-старо жилище са достигнали 885 паунда (1028 евро) спрямо едва 399 паунда (463 евро) за по-нови жилищни имоти.

„Много голям дял от старите жилища в покрайнините на градовете нямат промени по стените от построяването си, а това означава, че не разполагат с никаква изолация“, отбелязва Кралският институт на британските архитекти (RIBA), който настоява за масова изолация на старите жилища. Институтът е изчислил, че добрата изолация, двойните или тройни стъклопакети и подмяната на газовите бойлери в 3,3 млн. жилища, строени между двете световни войни, може да намали въглеродните емисии в страната с 4%.

Повечето домове са построени преди първите топлинни регулации

Според EU Building Stock Observatory повечето жилищни сгради в ЕС са построени преди въвеждането на първите топлинни стандарти през 70-те години на миналия век. Тези мерки за енергийна ефективност са въведени след петролните кризи, породени от война и политически сътресения в Близкия изток.

Като цяло колкото по-висок е делът на новите жилищни сгради, толкова по-добро ще бъде общото енергийно представяне на жилищния фонд.

В ЕС 23 на сто от жилищата са построени преди 1945 г., а 26% – между 1945 и 1069 г., сочат данни от 2014 г. Това означава, че 49% от домовете в ЕС са построени преди 1970 г., а само 23 на сто – след 1990 г.

Кои са европейските страни с най-стари жилища?

Великобритания оглавява класацията на страните с най-висок дял жилища, построени преди 1945 г., с 36,5%, следвана от Белгия с 33,9% и Дания с 31,9%. В България 19,3% от жилищата са построени преди 1945 г., сочат данни на EU Buildings Database.

Делът на тези жилища е най-нисък в Кипър, само 3 на сто, следван от Гърция със 7,3% и Румъния с 11,1%. В 13 страни членки на ЕС делът на жилищата, построени преди 1945 г. е над 20 на сто.

Великобритания е на първо място и в списъка на домовете, построени преди 1970 г. с 62%, следвана от Швеция с 60,5%, Германия с 59,4% и Литва с 59,1%. Делът на тези жилища е висок и в Дания и Белгия, съответно 58,9% и 58,5%. В България 32,2% от домовете са построени преди 1970 г., а 26,6% – между 1970 и 1989 г.

Само в шест страни под една трета от жилищата са построени преди 1970 г. – Кипър, Гърция, Испания, Ирландия, Малта и Финландия.

Кои са европейските страни с най-много нови жилища?

Делът на жилищата, построени между 1990 и 2014 г., е най-висок в Кипър. Над половината от жилищата в островната страна, или 54,2%, са построени след 1990 г. Следват Ирландия с 45,2% и Люксембург с 41,6%. У нас 8,3% от жилищата са изградени между 1990 и 2010 г., а делът на построените домове след 2010 г. в общия жилищен фонд е 13,6%.

Литва, Словакия и Латвия имат най-ниския дял на жилища, построени след 1990 г. от под 13 на сто. В ЕС към 2014 г. 22,6% от жилищата са построени след 1990 г.

Подобряването на енергийната ефективност на жилищния фонд става все по-важен въпрос в много страни заради растящите цени не енергията.

Европейската комисия представи план за пестене на енергия, производство на чиста енергия и разнообразяване на енергийните доставки. Планът подчертава и значението на изолацията на сградите.

„Най-непосредствените спестявания може да дойдат чрез по-добра изолация“, отбелязват от Комисията. Защо? Защото тези мерки имат изключително кратък срок на изплащане.

Затова ЕК призовава страните членки да използват пълноценно мерки за подкрепа като намаляване на ДДС-то за високоефективни отоплителни системи и изолация на сгради.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *