Гечев: Няма проблеми със стената на язовир „Рабиша“

Няма констатирани проблеми с язовирната стена на язовир „Рабиша“. Това са констатирали протоколите на Министерство на земеделието от контролния орган – Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, заявява служебният министър на земеделието Явор Гечев в отговор на депутатско питане, предаде репортер на БГНЕС.

Единственото направено предписание е за възстановяване на облицовката на довеждащия канал в участъка от км 18+900 до км 19 + 500, за което от страна на Министерство на земеделието през месец юни тази година са предприети действия за актуализиране проект за обект „Язовир „Рабиша“. Ремонт на Видболска пълнеща деривация, ремонт на изравнител „Раяновци“, ремонт на Ошанска пълнеща деривация и ремонт на Арчарска пълнеща деривация“ – община Белоградчик и община Макреш, област Видин. Договорът с проектантското дружество е сключен на 05.10.2022 г., а актуализирания проект е предоставен в Министерството на земеделието на 02.12.2022 г.

В Закона за държавния бюджет за 2022 г. средствата за капиталови разходи по програма „Хидромелиорации“, предвидени за ремонтните дейности на комплексните и значими язовири са в размер на 3 млн. лв., които са изключително недостатъчни за ремонта на предоставените за управление на Министерство на земеделието 19 комплекси и значими язовира във връзка с изпълнението на нормативно установените изисквания, заявява Гечев.

Ремонтните дейности по актуализирания проект за обект: „Язовир „Рабиша“ са планирани за извършване през 2023 г. В Годишния план на процедурите за възлагане на обществените поръчки в Министерство на земеделието за 2023 г. е предвидено също така извършване на ремонтни работи на водовземна кула – преден дънен савак, заден дънен савак; панцеровка на основния изпускател и изграждане на вътрешна стълба за достъп на язовир „Рабиша“.

За предприетите от Министерство на земеделието действия през месец юни 2022 г., с писмо е уведомен и областният управител на Видин. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *