Голямото обедняване. Исторически скок на цените

Ураганът на голямото обедняване ни удря с пълна сила. Поскъпването на храните достигна нов близо 25-годишен рекорд. Повишението на цените на храните и безалкохолните напитки за 12-те месеца до края на ноември е с 26,6%, обявиха от Националния статистически институт.

Поскъпването на храните е по-голямо в сравнение с това по време на световната финансова криза през 2008 г. и е най-голямото от Жан Виденовата зима в началото на 1998 г. насам, предава „Труд“.

Като цяло годишната инфлация към края на ноември е 16,9%, показват данните на НСИ. Това е втори пореден месец на понижение на инфлацията, след като през септември беше 18,7%, а през октомври 17,6%. Основната причина за това е поевтиняването на горивата и плодовете.

Но въпреки поевтиняването на газа и бензина и това, че цените на тока за бизнеса реално са фиксирани от месец юли насам, благодарение на компенсациите за фирмите, цените на редица храни продължават да поскъпват. В резултат няколко поредни месеца има спад на оборотите при продажбата на храни. Хората купуват по-малки количества храна или избират по-евтини марки. Това е единственият начин за стопиране на инфлацията, категорични са финансисти.

Поведението на потребителите вече дава резултат. Ноември е четвъртият пореден месец на поевтиняване на олиото. През ноември са понижили цените на олиото с 1,6%, на маслото с 0,5%, и на маргарина с 1,4 на сто. Въпреки това, олиото и маслото са с 31,6% по-скъпи спрямо миналата година по това време.

След лекото поевтиняване на маслото и олиото, на първо място по поскъпване в рамките на година се изкачват млякото, млечните продукти и яйцата. Цените на тези храни през ноември са с 39% по-високи спрямо същия месец на миналата година.

Само през ноември ръстът на цените им е средно с 3,7 на сто, показват данните на НСИ. Само за месец яйцата са поскъпнали с 6,4%, пълномасленото и нискомасленото прясно мляко – с по 4,8%, кашкавала – с 3,8%, киселото мляко – с 2,7%, а сиренето – с 2,4%.

Заради високите цени много хора ограничават потреблението на тези храни, затова производители и търговци продължават да вдигат цените им, за да запазят печалбите си. Но свиване на потреблението е единственият начин за регулиране на цените на пазара.

При храните само в рамките на месец ноември най-много са поскъпнали зеленчуците – с 4,3%, показват данните на НСИ. Най-много са нараснали цените на краставиците – с 13,6%, доматите – с 12%, зрелия лук – с 2,9%, и кореноплодните зеленчуци (моркови и червено цвекло) – с 2,8%.

До голяма степен това се дължи на сезонни фактори и застудяването. Но голямо значение имат и търсенето и предлагането. Редица непреработени земеделски храни са поевтинели. Например има понижение на цените на зелето – с 14,7%, листните зеленчуци – с 9%, цитрусовите и южните плодове – със 7,3%, ябълките – с 2,6%, зрелия чесън – с 2,1%, и картофите – с 0,9%.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *