„Да намалим сметките – енергийната бедност и цените“

Събитието е част от кампанията на Групата на социалистите и демократите в ЕП „Bring the bills down“ („Да намалим сметките“), включваща предложения за 15 конкретни мерки и 100 млрд. евро Зимен пакет за солидарност за гражданите и бизнеса на страните членки на Европейския съюз (ЕС).

В първия панел участваха  служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов, служебният зам.-министър на труда и социалната политика Надя Клисурска, председателите на Комисиите по енергетика и по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание Делян Добрев и Георги Гьоков, както и омбудсманът на Република България Диана Ковачева.

Във втория панел  дебатираха – служебният министър на земеделието Явор Гечев, председателят на КЕВР Иван Иванов, Цветелина Пенкова – член на ЕП, президентът на КТ „Подкрепа“ инж. Димитър Манолов, президентът на КНСБ Пламен Димитров, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ Драгомир Цанев, изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов.

Презентация на работата на Комисията за енергийна ефективност и енергийна бедност към МС и на готвената дефиниция  направи Теодора Пенева от Института за икономически изследвания при БАН. Представено бе и социологическо проучване, проведено за събитието от Изследователски център „Тренд“. Разговорът беше модериран от председателя на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков.

/ВЙ/СОФИЯ,
01.12.2022 05:45
(БТА)