Две издания на Дон Кихот бяха продадени на търг за половин милион евро

Две издания на „Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча“ бяха продадени за 504 хил. евро на търг на аукционнатата къща Sotheby’s в Париж.
Става дума за издание на книга първа, отпечатано през 1608 г., и първо издание на книга втора от 1615 г.
Не е разкрита самоличността на купувача на екземплярите от известната творба на Мигел де Сервантес, публикувана за първи път през 1605 г. пише AFP.
Изданията бяха изложени през ноември в Sotheby’s в Лондон. Те са закупени преди почти век от боливийския дипломат Хорхе Ортис Линарес. Назначен за посланик на Боливия във Франция през 1947 г., колекционерът търси оригинално издание на романа.
Той отива в Лондон през 1930 г., „вероятно най-важното място за международна търговия със стари книги“, обяснява пред AFP Ед Магс, книжар и праправнук на основателя на антикварната книжарница Maggs Bros.
По време на посещението си Ортис не намира това, което търси, но оставя координатите си, докато чака да пристигнат нови книги. Книжарят му се обажда през 1936 г. и дипломатът отново пътува до Лондон.
В края на декември 1936 г. Ортис се сдобива с две копия на Дон Кихот. Ако тези томове са „уникални“, то това се дължи на подвързията им, направена през 18-и век за английски колекционер. Много е рядко да се намери Дон Кихот с толкова стари подвързии, обяснява Ан Елиброн, ръководител на отдела за книги и ръкописи в Sotheby’s.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *