Ден на банкера – конференция

Подготовката за въвеждане на еврото, промените в икономическия цикъл, дигитализацията, зеленият преход ще бележат работата на банките през 2023 г. Това каза в интервю за БТА Диана Митева, председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) .

Диана Митева отбеляза, че въпреки икономическите трудности, свързани с войната в Украйна и ефектите от ковид кризата, банковият сектор в България е останал стабилен и се е отличил със запазването на солидна капиталова и ликвидна позиция. Това е основна предпоставка за посрещане на бъдещи рискове, свързани с обръщането на лихвения цикъл и прогнозите за задържане или забавяне на икономическата активност през следващата година.

Очакванията на Асоциацията на банките са 2023-а да бъде предизвикателна за банковия сектор в България на фона и на курса за затягане на паричната политика от Европейската централна банка, което неминуемо ще се отрази и върху банките в страната ни.

Макар и с известен лаг, промените в лихвената среда ще забавят темпа на кредитирането заради покачването на лихвите по новоотпуснатите кредити, но ще подкрепят спестовността и предпочитанията към банкови депозити като форма на алтернативен доход, посочи Диана Митева.

Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските фондове и Стоил Алипиев, председател на Комисия за защита на потребителите
„Преди няколко часа в Брюксел беше подписан меморандум между България и ЕК и еврогрупата, което е ясен политически сигнал, че страната ни продължава много близкото и тясно свързано партньорство с европейските партньори, за да се изчистват всички бъдещи технически процеси. Той най-вече рамкира бъдещото пробно сечене на монети, а когато страната ни бъде приета в еврозоната – сеченето на новите евромонети. Българските граждани ще имат възможност да изберат какво да стои от едната страна на българските евромонети.“ Това каза Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските фондове по време на конференция по случай Деня на банкера