Десетвековен селски дом излиза на пазара със зашеметяваща история и цена

Десетвековен селски дом излиза на пазара в Обединеното кралство със зашеметяваща история и цена, пише Architectural Digest.

Историческото имение Great Tangley Manor в Съри, за което се смята, че е най-старият обитаван 1000 години без прекъсване дом в Обединеното кралство, наскоро излезе на пазара за 11 млн. британски лири. Имотът датира от 1016 г. и е описан от архитектурната поредица Pevsner Architectural Guide The Buildings of England като „най-впечатляващата в колекцията от фахверкови къщи (къщи, построени върху дървена скелетна конструкция, образувана от система от хоризонтални и вертикални греди – бел.р.) на Съри“.

Имението от 11 255 квадратни фута притежава 10 акра прилежаща земя. Старинната сграда има две крила: Great Tangley Manor West и Great Tangley Manor. Първото включва три приемни, кухня, кабинет, гардеробна, пет спални и три спални, а през последните години се отдава под наем като ваканционен дом.

 

Great Tangley Manor все още се използва като семеен дом от настоящите собственици. Те разполагат с три приемни зали, хол, трапезария, пет спални, две съблекални, три бани, офис и вътрешен отопляем басейн и сауна. „Къщата, макар и впечатляваща като размери, е гостоприемна, успокояваща и очарователна“, посочва Оливър Къстанс Бейкър, ръководител на отдел в Strutt & Parker – една от най-големите консултантски компании за недвижими имоти в Обединеното кралство.

Източник: Great Tangley Manor

Освен големия си размер и дългото съществуване, домът има богата история – в имението са си давали среща британски кралски особи, американски аристократи и световноизвестни архитекти и интериорни дизайнери.

Първото споменаване на имението е в Книгата на Страшния съд през 1086 г., където е описано като ловна хижа  на крал Джон. През 15 век са добавени фасадата на Тюдорите, горният етаж и някои от лампериите. По времето на кралица Елизабет I – през 1582 г., са извършени някои промени, които характеризират основната част на къщата днес. Собственикът му от онова време е участвал в морската битка срещу Испанската армада и получава дървен материал за награда, който още стои в трапезарията.

Уайчъм Флауър, основател на Обществото за опазване на старинни сгради, купува имота в края на 1800 г. и наема Филип Уеб, сочен за бащата на движението за изкуства и занаяти, да обнови дома. Уилям Морис е нает да обзаведе интериора.

След смъртта на Флауър полковник Кенард – член на Парламента, придобива имението и приема в него  крал Едуард VII, кралица Александра и любовницата на краля Алис Кепел, която е прабаба на кралицата консорт Камила.

Традицията е продължена от дъщерята на Кенард Виктория и нейния съпруг Фредерик – кралица Мери и крал Джордж V, херцогът на Йорк и херцогът на Кент гостуват на семейството. От тази епоха датира и един скъп спомен – крал Джордж V и съпругата му се подписват с диамантен пръстен на прозореца в трапезарията, който още си стои там.

Подписът на крал Джордж VI пък се вижда на прозореца в главния апартамент.

Гладис Вандербилт, член на семейство Вандербилт, която става съпруга на унгарския граф Ласло Сечени, прекарва в имението Тангли лятото на 1913 г.

Източник: Great Tangley Manor

Градината е създадена през 1976 г., а къщата е разширена с още две допълнителни спални и хол. В края на 70-те имението посреща Джон Евелин, Уилям Морис, който може да е имал известен принос в дизайна на градината, лорд Грантли, Гертруд Джекил, Джордж Джак, проектирал музикалната стая.

Настоящите собственици на къщата купиха двете крила на имота отделно и направиха огромен ремонт, който ги обедини. „Great Tangley Manor е просто най-красивата историческа селска къща, която съм виждала някога – заяви Филипа Далби Уелш, агент по недвижими имоти в Savills. – Този дом, който съществува от хиляда години, естествено се е развил с течение на времето, като всяко добавяне и обновяване е внимателно проектирано и извършено от най-добрите майстори“.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *