Десислава Атанасова: „Човек успява само, ако чете много книги и има поне пет годишни цели за развитие напред.“

Възможно ли е да си красива, млада и руса жена и да успееш сама в България?! Възможно ли е да караш чисто нов автомобил на известна немска марка без да ти е подарък от някой възрастен мъж?! Какво ще кажете, ако изкарвате парите си и докато сте на почивка в Египет?! Всичко това е възможно и се случва! Доказателството е Десислава Атанасова – 36 годишна сексапилна блондинка, разчитаща само на собствения си потенциал и успяла да обедини хиляди жени в една кауза – да бъдат самостоятелни и богати! Едва за осем години Деси постига върхове в бизнеса си, за които мнозина мечтаят. Но пътят на г-жа Атанасова не е само цветя и рози и не произлиза от богато семейство. Когато е 25 годишна се налага да замине за Испания да работи на полето и да бере ягоди. Налага се да бъде разделена и с малкото си детенце в името на прехраната. Жегата и умората не я сломяват! Не спира да чете биографични книги на успешни личности и да мечтае да бъде като тях! И ето, че с денонощен труд и усилия, мечтите се сбъдват! И то в България!

Десислава Атанасова

– Деси, ти си един от най-добрите примери как от бригада в чужбина стигна до успешна бизнес дама в България. Каква е тайната на успехът ти?

– Тайната на всеки успех е постоянството! Моята мечта винаги е била да отглеждам децата си в България, да имам време за тях и да не съм зависима от работно време. Това беше и движещата ми сила. Мнението ми е, че тук всеки има възможност да се развива и успява, но не всеки има необходимото търпение и смелост.

–  Призната си дори от чужденци. Лесно ли стигна до върха?

– Моите наблюдения са, че българите сме много борбени, амбициозни, умни и можещи хора. Много партньори в екипа ни го доказаха! Според мен „лесен успех“ няма, а всичко е съвкупност от подготовка, много работа и ясна цел.

– Защо избра да се реализираш в България?

– В България имаме невероятна природа и качествена храна. Има и много качествени хора, с които е удоволствие да се работи.

Деси работи и от Египет

– Колко души екип имаш под теб?

– В момента са над 4000 партньора от България, Холандия, Германия, Англия, Белгия, Гърция, Кипър и Франция.

– Каква е цената на успеха, която плащаш, ако има такава?

– Всяко нещо си има цена! В началото ми се налагаше да работя по 18 часа на ден за да изградя това, което имам днес. За щастие този период не беше дълъг, защото тези 18 часа работих целенасочено. Подкрепата на съпруга ми беше от съществено значение, защото буквално разчитах на него за всичко.

– Трудно ли е на една жена да се докаже в родината ни и какво би посъветвала младите?

– В екипа ми има примери за много жени, които са вече успешни бизнес дами. В този ред на мисли съм на мнение, че всичко е въпрос на желание и приоритети. Ако днес ни е приоритет да гледаме филми или да се излежаваме цял ден, вместо да прочетем книга и да работим за целите си, то няма как да очакваме повече от живота. Съветът ми към младите е да вярват в себе си и в способностите си! Всеки ден да се стараят да научават нещо ново, да търсят възможности и да си поставят 5 годишни цели за развитие.

Деси на бригада в чужбина за бране на ягоди

– През какви трудности си минавала докато успееш, имало ли е случаи да си пред фалит и какво ти е давало стимул да продължиш?

– Често хората съдят това, което не познават. Нямат представа какво е естеството на бизнеса, но знаят, че няма да се получи. Често срещано е в нашата сфера на дейност. Не бих нарекла моментите на временен неуспех „трудности“, а по-скоро уроци. Спирам, поглеждам се отстрани, намирам си грешките и ги коригирам. Това го правя съвсем безпристрастно и много ми помага. Умея да признавам, че съм сгрешила и да си взема поука. Не съм имала моменти, в които да съм пред фалит, защото имам ясно изградена и записана стратегия и принципи на работа. Това ми позволява да си систематизирам разходите и инвестициите. Разбира се в последните години имаше много сътресения във всички сфери на бизнеса, въпросът е да харчиш по-малко отколкото изкарваш.

– Какво те накара да рискуваш с две малки деца и да започнеш свой бизнес?

– Никога не започвам нищо с мисълта за провал. Започнеш ли с тази нагласа, просто си загубил. Започнах, когато вече имахме две деца, едното от които бебе, ипотечен кредит и много разходи. Въпросът пред мен не беше „Дали?“, а „Кога?“ ще стартирам свой бизнес! С децата е дори по-лесно, защото са огромен стимул, просто нямаш право да се предаваш и проваляш! Всъщност първия си бизнес започнах по проект от бюрото по труда. Написах си бизнес план, с който кандидатствах да получа цялото си обезщетение на куп и с тези пари стартирах.

г-жа Атанасова е призната в цяла Европа

– Смяташ ли, че успя да сбъднеш мечтите си?

– Смятам, че успях да сбъдна моите мечти – работя с позитивни и прекрасни хора, разполагам с времето си, пълноценна съм в семейството си, пътувам! Разбира се, че е много приятно и комфортно да караш последен модел автомобил, и е мечта за много хора, но аз го приемам като една оценка за добре свършената работа.

– Коя е следващата стъпка, към която се стремиш?

– Нашите продукти да присъстват във всеки дом! Искам хората да мислят повече за здравето си, защото то е най-важното! Всеки един успех се дължи до голяма степен на информацията, с която разполагаме. Това правят и нашите партньори – предоставят качествен продукт и услуга, а клиентите ни могат да направят своя информиран избор.

– Кой е добрият пример, който искаш да дадеш?

– Всеки човек може да успее, но никой не може да успее сам според моят опит. До мен винаги са моето семейство, съпругът ми и партньорите ми. Необходимо е да се научим на малко търпение и толерантност. Всеки човек е различен и си има своите „лудости“ както обичам да казвам, но и от всеки има какво да научим!

Сибила Кусева