Д-р Галина Петрова: „В България сбъднах детската си мечта“

Д-р Галина Петрова е една изключителна жена, доказала, че в България може да се успее с усилен труд и непрекъснато учене. Въпреки че има възможността да работи и да се развива в чужбина, тя избира трънливия път на славата, за да може да бъде до семейството и приятелите си. Едва 45годишна вече има собствена очна клиника в гр. София и запълнен график за месец напред. Изключително интелигентна и красива, д-р Петрова ни очарова със страстта си не само към книгите, а и към моторите. Бензинът толкова е завладял кръвта й, че предпочита да пътешества не в бизнес класа на някой самолет, а с туристически мотор. Здраво стъпила на земята, тя не спира да мечтае, да търси нови и нови предизвикателства и да доказва, че в родината ни може да се успее. Един достоен пример за младото поколение! Мечтите се сбъдват, когато вярваш в себе си и не се страхуваш от провал.

 – Защо избрахте да се реализирате в България?

– Не мога да отрека, че преди години, като млад и току-що дипломирал се лекар, и на мен са ми минавали изкушаващи мисли за емигация. Възможностите за реализация в професията тук в родината не са били никак много и не са били никак лесни. Извървяла съм и вървя труден професионален път на родна земя. Но в периодите, в които съм имала възможност да живея и работя в чужбина, с течение на времето винаги съм усещала, че моето място е в България. Дали е най-правилното решение за мен е друг въпрос. Но се радвам, че пациентите ми са доволни от това.

д-р Галина Петрова

– Как и кога се насочихте към лекарската професия и по специално към офталмологията?

– Това е сбъдната детска мечта. Към лекарската професия се ориентирах още на 3-годишна възраст, когато боледувайки често, се налагаше да посещаваме редовно моя педиатър. Бях влюбена в миризмата на лекарския кабинет и очаквах с нетърпение да порасна, за да лекувам.

А към офталмологията ме насочи един мой учител, който мога смело да нарека мой ментор. Това се случи по време на една моя специализация в Германия почти веднага след като се дипломирах. Той беше човекът, който запали в мен искрата на любопитството към тази специалност и аз я заобичах за цял живот.

– Какво сте работила преди?

– Специализацията си по офталмология направих в Очна клиника на Александровска болница. Впоследствие започнах работа в Очен кабинет на МЦ Полимед, София и Очен кабинет на МЦ към Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, София. В последните 10 години бях офталмолог в СОБАЛ Пентаграм, София, където имах възожността да се развивам и усъвършенствам, като специалист.

– Как решихте да рискувате и да направите своя очна клиника? Не ви ли беше страх да вложите толкова много средства, от фалит, дали ще има достатъчно клиенти?

– Не беше нито лесно, нито спонтанно решение. Работех в една от най-съвременните очни клиники в България и в среда на висок професионализъм и колегиалност. Но с времето все повече усещах, че имам нужда от промяна в професионален план, за да мога да съм пълноценна за пациентите. Имах нужда от мой ритъм на работа, отговарящ на моите разбирания за качествена услуга и грижа за пациента. И не, никога не ме е било страх, че няма да имам достатъчно работа. Знам какво мога и вярвам в собствените си сили.

– През какви трудности минахте докато стигнете апогея си? 

– Според мен хората, които се стремят към развитие и постоянно усъвършенстване, никога не достигат един т.нар. апогей или връх, който да ги удовлетворява. Те са постоянно изкачващи се и постоянно вдигат нивото на летвата, която са си поставили сами. Трудностите са много, но те са неизменна част от успехите ни. Няма как да се развиваме, ако не излезем от зоната си на комфорт и не се сблъскаме с препятствията, с които да се предизвикаме.

– Имало ли е моменти, в които сте искала да се откажете?

– Никога не съм си и помисляла да се отказвам, а какво остава да го искам. Мечтата ми се превърна в професия, а призванието ми да съм лекар – в мое хоби и страст.

– Работите ли със здравната каса и как може да си запише час човек при вас?

– Записването на час в Очен център EYE Q е изключително улеснено през он лайн платформата на нашия сайт www.eyeq.bg или на телефон: 0879070020. Нашият център не работи с НЗОК, но имаме договорни отношения с фондове за допълнително здравно осгуряване и обслужваме техните клиенти безкасово.

– Работите ли с малки деца?

– Преглеждаме основно възрастни и деца над 7-годишна възраст, а по-малките пациенти насочваме за преглед при детски офталмолог.

– Колко души работят за вас?

– Приемам мен и моите колеги, като част от едно семейство. Ние сме малък и много добре синхронизиран екип. Всеки от нас е професионалист в своята област, но философията и целите ни са едни – да изградим модел на качествена медицинска услуга в областта на грижата за очното здраве.

– Коя е следващата стъпка, към която се стремите?

– Стъпките са набелязани и в момента все още изглеждат като доста високи стъпала. Пожелавам си да сме здрави и да можем да споделим, че сме качили поне едно от тях в следващото интервю.

– Какво бихте посъветвали младите хора, които не вярват, че в България може да се успее?

– Всеки трябва да усети със сърцето си къде е неговото място. Не обичам да давам съвети, защото щастието за мен е въпрос на избор и този избор всеки го прави сам.

– Кой е добрият пример, който бихте искала да дадете?

– Моят призив е да бъдем добри хора. Това е нещото, което много често липсва в отношенията ни на улицата, в магазина, в метрото, в работата ни и в частност в лекарските кабинети. Нека не забравяме да сме добри!

Сибила Кусева

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *