Жилищата в центъра на Лондон са изгубили една четвърт от стойността си за пет години

Цените на жилищата в центъра на Лондон са намалели с 24% в реално изражение през последните пет години, сочи изследване, което разкрива последиците от пандемията за търсенето на имоти в градските центрове и кризата с достъпността на жилищата в скъпите райони на страната, пише Financial Times.

Индексът на цените на жилищата на имотния портал Zoopla за декември показва, че домовете в центъра на британската столица са поевтинели в номинално изражение със 7% от 2017 г. насам. Ако се вземе предвид и инфлацията, спадът на цените на жилищата в централните райони е достигнал в реално изражение една четвърт.

Тенденцията ще продължи и през следващата година, считат анализатори на имотния портал. Цените в британската столица вероятно ще намалеят с между 5% и 8% спрямо прогнозата за 5% на национално ниво.

Ричард Донъл, изпълнителен директор на Zoopla, коментира, че повишаването на лихвите по ипотечните кредити е нанесло най-тежък удар в районите с най-високи цени на жилищата. „Затова Лондон ще пострада повече от средното равнище през 2023 г.“, допълва той.

Търсенето на жилища е намаляло наполовина тази година, съобщава Zoopla, като годината е започнала със силна активност, а втората половина е отчетен спад с резкия ръст на лихвите по ипотечните кредити след пазарните сътресения, породени от минибюджета на правителството през септември. Когато измерва търсенето, Zoopla взема предвид кандидат-купувачи, които се свързват с брокери за конкретни домове, а не потребители, които оглеждат имоти на сайта ѝ.

„Очакваме купувачите да се върнат на пазара през новата година, но те ще бъдат много по-предпазливи и чувствителни към цените“, отбелязва Донъл.

Мрачните перспективи за икономиката, по-високите лихви и безработицата накараха други икономисти, които следят жилищни пазар, да отправят предупреждение заради спадащите цени на жилищата. Capital Economics, например, прогнозира, че цените ще намалеят във Великобритания с 8,5% през 2023 г., а нов спад от 2,5% се очаква през 2024 г. Halifax прогнозира спад с 8%, а Nationwide съобщи тази седмица, че очаква понижение с 5 на сто.

Но Донъл добавя, че според редица фактори по-значителни спадове са малко вероятни, включително по-строги критерии за достъпност при ипотечните кредитори в последните десет години и снизхождение към хората, които изостават с вноските си на фона на повишаването на печалбите на банките благодарение на по-високите лихви.

“Банките ще натрупат много пари в идните 12 месеца и подкрепят настоящите си ипотечни клиенти“, отбелязва той.

Връщайки се назад към последните пет години, анализаторите са установили, че цените са нараснали с най-бързи темпове в райони с по-ниски цени в Мидландс и Северна Англия, като в Олдъм повишението е със 17%, а в Болтън и Улвърхемптън то достига 42% от 2017 г. насам.

Zoopla очаква редица тенденции от последните няколко години да се преобърнат, тъй като купувачите стават по-селективни и преговарят повече с нарастването на натиска върху доходите им и апетита им за риск.

Порталът отчита подкрепена от пандемията тенденция хората да се преместват от градски райони към крайбрежни и селски домове, които вече „губят пара“.

Разликите в цените на апартаменти и жилища се е ускорила по време на пандемията, тъй като хората търсят по-просторни имоти, а притесненията за апартаментите са били задълбочени от проблемите с облицовката. Средните цени на къщите са 2,1 пъти по-високи от цените на апартаментите и достигат 20-годишен връх.

Но Донъл очаква ръст на търсенето на апартаменти през 2023 г., тъй като купувачите търсят по-добра стойност за парите си, а проблемите, свързани с облицовката, които засягат малка част от общия брой апартаменти, се смекчават от промени в политиките на правителството и на кредиторите.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *