Защо покерът не е игра на късмета

Всички ние сме чували за една от най-популярните игри с карти, а именно покерът. Какво обаче прави тази игра толкова популярна? Причините за това са доста и в следващите редове ще те запознаем с някои от тях. Ще разгледаме и дилемата дали покерът на живо и/или онлайн — в сайтове като pokerstars.bg, е игра на късмета или уменията на играчите са в пъти по-важни от щастливото стечение на обстоятелствата, водещи до печеливша ръка. Всички професионални играчи са развивали уменията с течения на дълги години и повечето от тях споделят, че шансът със сигурност присъства в тази игра с карти, но далеч не е водещото нещо.

Кои са основните качества, които покер играчите трябва да притежават?

През всичките години, в които съществува покерът, много играчи са се убедили, че късметът не е нещо, което може да бъде контролирано. Това е причината тези от тях, които си изкарват прехраната с тази игра, да наблягат усилено на развитието на съвсем различни качества и променливи.

Те не са едно и две и е невъзможно да се усъвършенстват от днес за утре. Нужни са години опит и практика, които се трупат в срещите с нови и нови противници. Всеки конкурент дава на играчите възможността да научат как по-лесно да разпознават езика на тялото и да различават блъфа от истинската реакция.

Разчитането на противниците и езикът на техните тела

Умението играчите да четат мимиките на опонентите си е ключово и е едно от нещата, които дават огромно предимство на тези знаещи как да боравят с него. Сигурно сам си забелязал, че не малко покер състезатели носят  затъмнени слънчеви на големите турнири, които всички ние сме гледали с интерес по телевизията.

Целта на същите тези играчи е именно за да опитат да скрият първосигналните си реакции от опонентите си. До колко обаче това е възможно и работещо е съвсем различен въпрос.

Умението да блъфираш и да „фалшифицираш“ реакциите си

Самообладанието е изключително важно качество, което не много хора притежават. Професионалните покер играчи обаче са развили самоконтрола си до съвършенство и това им помага да печелят милиони долари от различни наградни фондове. Същите тези състезатели умеят да се владеят до такава степен, че подсъзнателно убеждават противниците си, че държат силна ръка, която ще им гарантира победа в разиграването. В огромен процент от случаите това е невероятно далеч от истината.

Проучвания сочат, че седемдесет и шест процента от разиграванията са приключили, защото всички състезатели са се отказали, с изключение на победителя. Този процент наистина е огромен и това определено не е случайно. Независимо дали някой играч има силна или слаба ръка, той е в състояние да спечели рунда, стига да използва убедително езика на тялото си и да излъчва увереност.

Умението да пресмяташ променливите в течение на играта

Математиката също е елемент, който присъства в играта на покер. На състезателите не се налага да пресмятат интеграли, корен квадратен и математически теореми, но процентите за дадена карта да се падне е нещо, което играчите изчисляват. Още при раздаването на картите е възможно да се изчисли даден минимален процент за евентуално печалба. Не са малко участниците в големите покер турнири, които умеят да боравят с тези процентни изчисления, които им помагат да залагат според конкретни анализи.

С откриването на първите 3 карти от дилъра пък, или при така наречения флоп, опитните играчи допълнително изчисляват процентите. С малко повече пресмятане състезателите ще могат да сметнат колко вероятно е определена карта да се появи в следващия рунд и да им гарантира комбинация с някоя от картите в техните ръце.

Съществуват ли стратегии за увеличаване на шанса за печалба?

Тактики в покера определено съществуват и професионалните играчи определено ги използват постоянно. Същите тези стратегии се натрупват с течение на времето и са нужни стотици изиграни срещи за да се стигне до правилното им прилагане. Една такава тактика е играчите да знаят кога да се откажат и как да контролират залозите си.

Всеки уважаващ себе си професионален покер играч умее до съвършенство да преценя рисковете и да залага само когато шансовете са на негова страна. Всичко останало по-скоро би превърнало играта в неразумен хазарт, породен единствено от алчното желание за натрупване на по-голяма печалба, без конкретен план за това.

Как да подобриш покер уменията си?

Живеем в свят, който предоставя безброй начини за изучаването на различни науки, хобита и подобряването на различни качества. В интернет е пълно с различни видеа, които са напълно безплатни и предоставят съвети и конкретни техники, чрез които всеки желаещ да опита да усъвършенства своите покер умения.

Ако пък си фен на хартиените носители и се учиш по-лесно четейки, то имаме решение и за теб. В книжарниците и библиотеките могат да бъдат закупени различни книги и помагала, разясняващи основните принципи на покер играта и как да обърнем шансовете в наша полза, дори и със слаби карти в ръката си.

Заключение

Би било грешно, ако напълно изключим късмета като фактор, влияещ на покер играта и участниците в нея. Той със сигурност е нужен и понякога може да обърне дадено разиграване на 180 градуса. Но разчитането единствено на шанса е неразумно и би довело до големи загуби. Използването обаче на правилните стратегии, умения и качества е гаранция за постигане на желаните резултати и печалби. Покерът е забавен, стига да знаеш как да доминираш в него.