За какво европейците използваха най-често интернет през 2022 г.?

Интернет се превърна в ключов елемент от нашето ежедневие. Той е толкова лесно достъпен през телефоните ни, че за някои може да изглежда трудно да живеят без него.

През последните три месеца на тази година 90% от хората в Европейския съюз (ЕС) на възраст между 16 и 74 години са използвали интернет, съобщава европейската статистическа служба Евростат. Този дял варира от 79% в България до 98% в Люксембург. Интернет се разпространи бързо в ЕС през годините – през 2010 г. делът беше едва 67%, а през 2015 г. – 78%.

През 2022 г. интернет е ползван предимно за комуникация с други хора, изпращане/получаване на имейли (77%), чатове (72%), за намиране на информация за стоки и услуги (70%), телефонни или видео обаждания (66%) и гледане на стрийминг или видеа (65%).

Голяма част от хората пък е използвала интернет за четенето на онлайн новинарски сайтове/вестници (64%), гледане на видео съдържание от търговски услуги или услуги за споделяне (61%), социални мрежи (58%) и слушане на музика (54%).

Според данните българите са ползвали най-много интернет за телефонни или видео разговори (67,3%), достъп до социални мрежи (63,4%), приложения за мигновенни съобщения (61,5%) и откриване на информация за стоки и услуги (60,1%). Най-малко пък са достъпвали интернет за четене на онлайн образователни материали – едва 7,55%, онлайн курсове – 7,6%, и гледане на видеа на поискване от търговски услуги (8,4%).

На ниво ЕС 52% от хората съобщават, че използват интернет, за да търсят здравна информация, а 33% са го ползвали, за да си запишат час при лекар през платформа. 24% са имали достъп до лични здравни досиета онлайн, а други 18 на сто са ползвали интернет за достъп до други здравни услуги през уебсайтове или приложения, вместо да се налага да ходят до болница или да посещават лекар.

Сред държавите членки на ЕС Финландия регистрира най-висок дял на хора, използващи интернет за дейности, свързани със здравето, като 81% от потребителите ползват интернет, за да търсят здравна информация, а 79% имат достъп до личните си здравни досиета онлайн.

Що се отнася до ползването на интернет за търсене на здравна информация, Финландия е следвана от Нидерландия (78%) и Кипър (73%). За разлика от тях Румъния (23%), Германия (37%) и България (39%) имат най-нисък дял на хора, ползващи интернет за тази цел.

При използването на интернет за достъп до лични здравни досиета онлайн Дания е на второ място по дял (66%) след Финландия, като е следвана от Естония (59%). Германия е държавата членка с най-нисък дял, едва 2%, следвана от Румъния (8%) и Словакия (14%).

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *