За поредна година в София ще пътува Коледен ретро трамвай

За десета поредна година малки и големи в столицата ще се возят в компанията на Дядо Коледа и Снежанка, съобщават от Столична община. Коледният ретро трамвай ще потегли от площад „Възраждане“ на 19 декември в 14.45 часа . На 19, 20, 21, 22 и 23 декември трамвайчето ще се движи от 15.00 ч. до 19.00 ч. Атракционната мотриса ще пътува двупосочно – на всеки кръгъл час ще тръгва от площад „Възраждане” и ще спира на площад „Македония“, площад „Гарибалди”, площад „Славейков”, бул. „Васил Левски”, УАСГ и площад „Журналист“.

В ретро трамвая ще бъде допускан само по един възрастен придружител с едно или повече деца, поради ограниченото пространство. Инициативата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година.

Първият трамвай в София тръгва през 1901 г. По това време трамваите се движели по шест маршрута, на един релсов път, дълъг общо 25 км. Общо столицата разполагала с 25 мотриси, докарани от Белгия, които се движели със скорост около 20 км/ч. Към тях имало и 14 ремаркета – първа и втора класа.

Столица.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *