„Златен лъв“ получиха издателствата „Колибри“ и „Жанет 45“

Жури в състав проф. Виктор Паунов, проф. д.ф.н. Милена Кирова и Веселина Райжекова (преводачка) реши тазгодишната награда „Златен лъв“ да отиде при изд. „Колибри“ за книгата „Ад“ на Данте Алигиери. Отличието се присъжда от Асоциация „Българска книга“ – за книга или поредица с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с добро полиграфическо изпълнение. Проф. Милена Кирова връчи златната статуетка на Силвия Вагенщайн – една от основателите на издателството.

ИК „Жанет 45“ получи „Златен лъв“ за книгата „Оловна тишина“ на Ивайла Александрова. Наградата се връчва за издателски проект с най-голяма обществена значимост – за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен или медиен интерес, издадени в периода от декември 2021 г. до ноември 2022 г. В номинирането и определянето на приза участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Тази година журито е в състав Иво Тодоров, Паулиана Новакова и Димитрина Кюркчиева. Иво Тодоров връчи отличието на Красимир Лозанов.

Издателство „Колибри“ получи и две грамоти за книгите „Живко Петров. 20 прелюдии за пиано“ от Живко Петров и „Бисерна поредица“. Грамоти бяха връчени на изд. „Сиела“ за „Стихотворения“ на Виктор Пасков и на изд. „Жанет 45“ за „Какво е да си майка“ от Мая Дългъчева.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *