Иво Христов: Ние сме най-големият враг на собственото си присъединяване към Шенген

/КРОСС/ Парламентът на Европа се произнесе почти единодушно за встъпването на България и Румъния в Шенген, но волята на избраниците на европейските народи няма никакво значение, когато един премиер – в частност нидерландският, трябва да употреби казуса за вътрешнополитически електорални нужди. Това каза в „Денят започва с Георги Любенов“ евродепутатът Иво Христов.

По думите му ние, българите, сме най-големият враг на собственото си встъпване в Шенген.

„Направи ми впечатление, когато президентът реагира на поведението на г-н Рюте, как десните тролове убеждаваха нашите западноевропейски партньори, че ние действително не заслужаваме да встъпим в Шенген и представяха премиера Рюте, едва ли не, като пазител на върховенството на закона, който ревниво бди над това той да триумфира в България. Нищо подобно! Има икономически съображения зад всичко това. Има страни, които не желаят да паднат административните бариери по южния вход към Европа, откъдето може да влезе могъщата турска икономика и ред други стоки от Близкия Изток. Има и апетити около следвоенното възстановяване на Украйна“, обясни той и допълни, че е наивно да се мисли, че някакви възвишени ценности стоят зад нидерландския отказ – има корист.

Иво Христов коментира темата със санкциите, които Европа налага на Русия във връзка с войната в Украйна. Той нарече санкциите икономическо самоубийство – целят да навредят на Русия в този конфликт и успяват донякъде, но вредата върху европейската икономика е по-драматична.

По думите му се кумулира недоверие и се създават условия да не бъде предприета никаква мирна инициатива, а това ни вкарва в руслото на войната „до победен край“, която може да завърши само с още по-голямо ожесточение, повече жертви, повече опустошение, а дори и самоунищожение.

Според Христов Европа сама е направила необходимото, за да не може да играе никаква дипломатическа роля.

„Обявявайки Русия за терористична държава, ние очевидно не можем да организираме преговори с терористи. Ние сами гласувахме да имаме пасивна роля в този конфликт – ролята на платец. Европа плаща цената на войната“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *