Изложбата „Рисунките, стъпки във времето“ представя галерия „Арте“

Изложбата в столичната галерия „Арте“ – „Стъпки във времето, I част – рисунките“, която може да се разгледа до 6 януари 2023 г., включва произведения на представените в каталога автори (наши съвременници) на тема „Рисунките, стъпки във времето“. Това е първа част на изложбата. През януари галерия „Арте“ ще гостува с произведения на същите автори в галерия „Средец“ в Министерството на културата с представянето на печатното издание и втора част на изложбата – „Живопис и скулптура, стъпки във времето“, научи ДУМА от галеристката Гергана Борисова. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на НФ „Култура“.

Ангел Станев, Анета Дръгушану, Анжело Красини, Атанас Атанасов, Божидар Бончев, Василка Монева, Владимир Морзоханов, Десислава Минчева, Димитър Николаев, Елза Гоева, Емил Попов, Захари Каменов, Зиятин Нуриев, Иван Газдов, Иван Димов, Иван Русев, Калина Мавродиева, Кирил Матеев, Кирил Мескин, Кънчо Кънев, Любен Генов, Людмил Лазаров, Милко Божков, Надежда Кутева, Николай Стоев, Николай Янакиев, Румен Малчев, Свилен Блажев, Севда Потурлян, Станимир Желев, Станислав Памукчиев, Стефан Лютаков, Юлий Таков, Яна Петкова, Ясен Гюзелев са авторите, чиито произведения галерия „Арте“ представя.

„Дейността на „Арте“ ни убеди в едно – галерията категорично показваше изложби на стойностни автори с изявен индивидуален почерк и пластическа култура. Стиловият спектър беше широк, но изключваше компромисни имена и произведения, каквито също не бяха рядкост във възникналата комерсиална среда.

Така постепенно галерия „Арте“ привлече своя публика с високи критерии за изкуството и се наложи като художествен център. Тя беше може би встрани от крайно новаторските експерименти, залагаше на утвърдени ценности и безспорно участваше в изграждането на художествен вкус.

Тя предостави пространството си и подкрепи както представителите на поколението, навлязло в художествения живот още през 60-те години, така и по-младите, но вече изявени фигури в живописта, скулптурата и графиката. За повече от десет години тя извоюва свое място в панорамата на софийския културен живот.

И когато през декември 2017 г. се премести на ново място – на ул. „Бузлуджа“ 31, тя вече имаше изграден свой кръг, който я последва и продължи да подкрепя нейната дейност. Само за пет години оттогава почитателите на изобразителното изкуство получиха възможност да се запознаят с постиженията на много от водещите ни творци. А за тях беше чест да представят работите си именно в тази галерия. Галерията запази уважението си към майсторите от по-старото поколение, но все по-често с радост канеше и млади автори с техните нови търсения и открития. Диапазонът от пластически почерци продължи да бъде широк, формите – разнообразни, но безспорно условие остана високият вкус.

Трябва да признаем, че подобна позиция не е лесна. Тя предполага култура, отговорност и добро познаване на съвременното изкуство. И не на последно място, отношение към художника, разбиране за неговата природа, съпричастие към вълненията и проблемите му. Именно тези качества създадоха престижа на галерия „Арте“. Не се съмнявам, че те ще гарантират нейния успех и занапред“, пише изкуствоведката доц. д-р Ружа Маринска.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *