Какви заплати взимат шефовете у нас

Ръководителите на центрове за разработка в технологичния и финансовия сектор с най-висока абсолютна стойност на годишна фиксирана заплата. Това показват данни на Българската асоциация по executive search, на база проучване  през октомври, което да проследи как са се променили възнагражденията през последните 2 години на база на проектите по executive search, преминали през членовете на асоциацията.

Начело на класацията в абсолютна стойност на годишна фиксирана заплата са Ръководителите на центрове за разработка, аутсорсинг или споделени услуги. Тук попадат компании основно в технологичния бранш, както и финансовия и сектора на услугите. Месечните заплати на лидерите на тези компании често надминават нива от 8000 евро на месец, след данъци или 16 000 лева. Отчетлива е разлика със следващия сегмент, където сме обобщили данни за Управител/CEO на търговска компания – те получават около 7000 евро чисто на месец или 14 000 лева.

Плант директор/мениджър  е една от най-търсените позиции през последната година в резултат на промяната на макроикономическата среда и геополитическата ситуация, които доведоха да редица бизнес решения в посока преместване/разширяване на производства, скъсяване на веригите на доставка и заместване на чужди ръководители с локални експерти. Тук ножицата е доста широка – възнагражденията стартират от 6-7 хиляди лева и могат да надминават нива от 14 хил. лева чисто на месец. Интересно в търсенето на тези служители е, че често те са новосъздадени за организацията, показва проучването.

При финансовите позиции се наблюдава най-голям стремеж към актуализиране на профила и търсените компетенции. Наблюдаваме повече фокус върху дългосрочно планиране, базирано на работа със сценарии, модели за анализ на данни, трансформиране и автоматизиране на процеси. Средното месечно възнаграждение е със сериозен скок като достига и дори надвишава 5400 евро чисто на месец, обясняват от асоциацията.

 

istock
istock

 

За финансовите позиции заплащането надскочи нивото на традиционно по-високите заплати на ИТ директорите.

Възнагражденията на Търговските директори нарастват по-отчетливо в последната година като често изпреварват в заплащането Човешки ресурси директори, които обичайно са по-търсени и ръстът на възнагражденията им е по-осезаем. Необходимо е да се отбележи, че при търговските позиции ключов елемент от възнаграждението е бонусната част, обвързана с продажбите, така че в годишен аспект разликите са още по-големи.Маркетинг директорите, подобно на финансовите, показват търсене на все по-стратегически умения – визионерство, създаване на бранд, препозициониране. С развитието на технологиите и смяната на поколенията, фокусът беше върху по-тактически, дигитални роли. Сега отново имаме нужда от стратегически, широкоспектърни роли, чиято основна цел е търсене на нов подход към нова аудитория, която комуникира по нови канали и с нови послания. В отговор, хората които видяхме за този тип позиции са с възнаграждения около 4600 евро чисто, като ножицата тук е по-тясна.

При Ръководителите на Верига на доставки, въпреки турбуленцията и комплексността в последните години, търсенето и, съответно нивото на възнаграждение изостават. В последните месеци и занапред очакваме ясен акцент и тенденция към модернизиране и разбирането за тяхното ключово място в организацията.

istock
istock

 

Бонуси за резултати

Освен възнагражденията, ключов е бонусът за резултати. За повечето функции той е около 20-25%, а за лидерските роли 30-35%. Част от компаниите предоставят и дялове от фирмата,  пенсионно или живото застраховане и други придобивки с по-дългосрочен характер. Но все по-често, дори на тези нива, са дискусиите относно гъвкавост на работното време, продължителност на почивката и семейна грижа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *