От парцалената топка до трите световни титли – Пеле, Кралят на кълбото!

Определян е като най-добрия футболист за всички времена… Пеле!

Макар да израства в голяма бедност, той успява да донесе цели три Световни купи на Бразилия и да си спечели прозвището – Кралят на футбола.

Като малък семейството му не може да си позволи да купи футболна топка и той трябва да импровизира с топка, пълнена с чорапи и завързана с въже, а днес отдаваме последна почит на Кралят на футбола.

Едсон Аранчис до Насименто, както е истинското име на Пеле, е роден в Треш Корасоинш, щата Минаш Жерайш, Бразилия на 23 октомври 1940 г. Баща му, който също е футболист, го учи как да играе футбол.

Пеле е едва на 9 години, когато отборът на Бразилия, който е домакин на Световната купа по футбол през 1950 г., губи от Уругвай на финала. Тогава той казва на разстроения си баща, че един ден ще спечели Купата за него. И Пеле спазва обещанието си… цели три пъти при това.

Прякорът му идва в ученическите години. Смята се, че му е даден, защото той не може да произнесе правилно името на любимия си тогава играч – вратар на име Биле. В автобиографията си Пеле казва, че няма представа какво означава името, като се изключи историята с Биле.

Първоначално той играе за клуб от второстепенна лига в Бауру, щата Сао Пауло, където израства. През 1956 г. се присъединява към футболния клуб „Сантош“ на поста вътрешен ляв нападател. С Пеле в отбора, клубът печели девет шампионски титли на Сао Пауло, а през 1962 и 1963 г. – Купата „Либертадорес“ и Междуконтиненталната клубна купа.

Пеле е само на 16 години, когато дебютира на международната сцена за Бразилия срещу Аржентина през 1957 г. На следващата година вкарва два гола на финала на Световното първенство по футбол срещу домакините от Швеция. Тогава страната му печели и първата си Световна купа.

Тогава е обявен за „неизносимо национално богатство“ на Бразилия. Целта е Пеле да бъде задържан в страната в момент, в който много клубове от Италия искат да го привлекат, пише Би Би Си.

На финала на Световната купа през 1962 г. Пеле е контузен. Въпреки това Бразилия печели втората си Световна купа. Грубата игра и контузиите превръщат Световната купа през 1966 г. в катастрофа както за Бразилия, така и за Пеле, тъй като отборът отпада в груповата фаза.

След този провал той обмисля да се откаже от участие на следващото Световно. Въпреки това се завръща през 1970 г. и заедно с отбора си печели третата Световна купа за Бразилия. Това е последното участие на Пеле на този турнир.

Макар че през 1974 г. Пеле обявява оттеглянето си от футбола, година по-късно той се съгласява да играе още три години в американския футболен отбор „Ню Йорк Космос“. Пенсионира се, след като им носи шампионската титла в Северноамериканската футболна лига през 1977 г.
 
Поклон пред таланта!
По публикацията работи: Златко Желев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *