Ла Пас – градът с най-много лифтове в света(Видео)

Вероятно повечето хора не знаят много за административната столица на Боливия – Ла Пас. Тя се намира в боливийската част на Андите, на височина 3600 метра. Населението й е 790 000 души, което я прави третия най-населен град в Боливия след Санта Круз де ла Сиера и Ел Алто.

Уникалното в град Ла Пас е, че притежава най-дългата градска система от лифтове – „Ми Телеферико“.

Градът разполага с 32.7км градски лифтове, които да транспортират жителите му през високопланинския релеф на града. Те са разделени на 11 линии с 36 станции, свързвайки центъра на града с околните квартали и с втория най-голям град в страна – Ел Алто. Ежедневно над 200 000 души се возят на градските кабини.

Ми Телеферико е първата в света система за градски транспорт съставена основно от лифтове.

Идеята за създаването на кабина между Ла Пас и Ел Алто се заражда още през 70те години. Вторият и третият по големина градове в Боливия се намират в непосредствена близост един от друг, но са разделени от стръмен 400 метров склон. Град Ла Пас се намира в каньона на река Чокуейапи, а Ел Алто на планинското плато над каньона.

Въпреки че идеята е шумно дискутирана в обществото през годините, управата в латиноамериканската държавата така и не дава зелена светлина на проекта.

Така до 2012г., когато Президентът на Боливия Ево Моралес подписва документа, с който се дава старт на изграждането на лифт между двата града. Решението е провокирано от огромните задръствания, които се създават на стръмните пътища между двата града и от екологичните проблеми, които се пораждат от тях.

Строителството на лифтовете е поверено на австрийската компания Допелмайр(Doppelmayr Garaventa Group).

Първата част от проекта е завършена през 2014г., когато заработват три линии от новата транспортна система на града. Една от тях изкачва стръмния наклон между Ла Пас и Ел Алто и така свързва двата града.

Поради големия успех на градските кабини – значително намаляване на трафика и подобряване на качеството на въздуха в града, през следващите години изграждат още седем линии из града.

През март 2019г. „Сребърна линия“ отвори врати. Тя прекосява разстоянието между Ла Пас и Ел Алто само за 11 минути, като с автомобил това би отнело поне час и половина в едната посока.  Година по-късно заработи и 11та – Златна линия.

Във видеото долу може да видите как изглежда пътуването с Ми Телеферико:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *