Левон Хампарцумян: Стоките по-скоро ще поскъпват, не може да очакваме цените да тръгнат надолу

/КРОСС/ Със сигурност стоките по-скоро ще поскъпват. Едно ходене на пазар, ако преди е било за 20 лв., сега е за 50 лв. Не може да очакваме цените да тръгнат надолу. Те ще запазят високите си нива, а доходите ще ги догонват. По-скоро бихме очаквали повишаване на доходите, отколкото намаление на цените. Това каза за бТВ банкерът Левон Хампарцумян.

Той подчерта, че ръстът или спадът на инфлацията има два сценария.

„Единият е, че вече сме минали един остър пик на инфлацията, като при някои стоки достигна 20% и догодина ще има успокоение. Или ще има по-продължителен период на инфлация – около 5-6%, и отново ще тръгне затихване, само че по-бавно. Дали ще спадне по-рязко през 2023 г., или ще имаме две-три години, в които ще спадне по-бавно – и двете предположения имат основания“, каза още Хампарцумян.

„За съжаление, това е и една от нейните цели. Има хора, чиито доходи бързо догонват инфлацията. Има и хора, при които това не се случва. Обикновено доходите догонват инфлацията с известно закъснение. Едно от нещата, които човек може да направи, е да се откаже от нещата, които не са му необходими. Това обаче, ако стане по-масово води до стагнация и рецесия“, добави Хампарцумян.

„Ако купуваме жилище за собствено потребление няма голям риск. Ако сме купили имот с цел инвестиция, то би било имало проблем със спада на цените“, коментира финансистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *