Любчо Нешков: Да вдигнем глава, България ще успее

Не само 2023, но и следващите 4-5 години, ще бъдат ключови за бъдещето развитие на България. Въпреки трудния и продължителен преход от тоталитарната комунистическа диктатура към свободния пазар и многопартийната демокрация, България си извоюва достойно място в семействата на най-големия икономически, политически и военен съюз. За разлика от всички свои съседи, София категорично се противопостави на разрушителния сръбски национализъм, който доведе до най-кръвопролитната война в Европа след 1945 година.

През последните три десетилетия имаше и грешки. Някои от тях с тежки последствия довели до голяма икономическа имиграция на близо 2 млн. българи. Липсата на честно разпределение на националните богатства, както и отсъствието на търсенето на отговорност за унищожаването на банковата система, престъпната приватизация и създаването на монополи създаде тежки разделения в обществото.

Тежки поражения върху съзнанието и самочувствието на гражданите доведе самоцелната опозиционност на определени политици. Твърденията, че сме мафиотска, престъпна държава нанесе сериозни поражения и върху външнополитическия имидж на страната. Отлагането ни за членство в Шенген е класически пример за това.

Със сигурност няма нито една държава по света, която сама да финансира в чужбина публикации срещу себе си и политици, които да се гордеят като евродепутати, че са определили страната ни като превзета от мафията.

Да припомним наводненията в Италия, които бяха причинени от незаконна сеч и незаконно строителство.

Какво да кажем за гъркинята Кайли, която предизвика най-големият корупционен скандал в световен мащаб. Но, нито Италия, нито Гърция, се самоопределиха като мафиотски и корумпирани държави.

Демографският проблем, няма да бъде решен чрез капсулиране и прояви на примитивен национализъм.

България притежава успели българи, както по света, така и в страната. Такива има в медицината, в образованието, в спорта, културата, IT-сектора, бизнеса. Българският учител не е прост, българският лекар не се продава за 50 лв., българският полицай не те спира само, за да ти вземе 20 лв.

Да, ние медиите носим вина за тази деструктивна и разрушителна пропаганда, която се превърна в официална и институционална идеология. Преди медиите обаче са държавните институции, които „информират подробно всяка сутрин за хванатия дрогиран полицай, корумпиран лекар, безхаберния учител или пък за дрогираните ни шофьори“.

На върха на пирамидата в публичния живот стоят политиците. Много често от тях зависи по какъв начин ще ни тръгне денят. Със самочувствие или с депресия.

За да бъдат успешни политиците имат нужда от граждани изпълнени с положителна енергия, с желание за успех и с готовност за саможертва за благото на своите близки, а по този начин и на родината. А, тя не се постига нито с деструктивна енергия, нито пък с лесна печалба от хазартни игри и залози.

Ако погледнем назад във времето, дори и към не толкова далечното минало, 100-150 години назад ще видим, че страната ни е била във войни, преживяла е национални катастрофи, условията за живот са били в пъти по-трудни от днешните, но сме вървели напред. Днес няма причина да сме толкова нещастни, да се оплакваме от този или онзи. Никога в близкото ни минало не сме имали такава възможност да бъдем чути, подкрепени и успешни.

Успехът зависи от всички нас. България заслужава лидери, които ще се водят не от партийните и личните интереси, а от тези на страната. Само така и най-трудните решения ще получат подкрепа, а гласът ни ще се чува все по-надалеч. /БГНЕС

––––

Любчо Нешков, Агенция БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *