Мартина Ефремова „В България може да се успее и да се гради кариера“

 Мартина Ефремова е лъчезарно младо момиче, което доказва, че в България може да се прави успешна кариера. Тя е едва 28 годишна, а вече управлява екип от 32 човека. След като завършва Социология и Криминология в Англия и започва работа първо във фитнес, а след това и в частна клиника там. Бързо обаче разбира, че сърцето и душата й са в България и така решава да се завърне в родината. Започва работа в голяма международна фирма като обикновен агент и след пет години усилен труд вече е мениджър на международен екип. Извън работата успява да намери време за любимите си книги на Агата Кристи и да е треньор на клубен отбор по Софтбол. Потърсихме Мартина да ни разкаже за успехите, за препятствията, през които е преминала и защо съветва младите да се борят за мечтите си.

 

– Защо избра да се реализираш в България?

– Завърших висшето си образование в Англия и първоначалният ми план беше да живея там. Намерих си добра работа на начална мениджърска позиция, което винаги е било желаната ми насока за професия. Задържах се около година, но в един момент започнах да усещам, че ми липсва България. Липсваше ми семейството и приятелите, природата и по-малко забързаният начин на живот. На хартия животът ми беше супер, но просто не бях щастлива. Затова в рамките на една седмица реших да дам предизвестие на работа и да си купя самолетни билети обратно за България, по телефона успях да си уредя едно-две интервюта и се върнах без да имам сигурна работа.

– Какви възможности ви даде компанията, за която работите днес и лесно ли успяхте да се издигнете в нея? На каква позиция започнахте и колко време ви отне да се издигнете?

– Много харесвам компанията, в която работя. Тя е глобална фирма с много различни акаунти, много различнии позиции и най-вече много възможности за растеж. Започнах като агент с технически съпорт на италиански език, като бях наясно, че за мен това е начална позиция и главната ми цел беше да се развивам. След година и няколко месеца в същия акаунт се появи позиция на бизнес аналист и аз започнах да се интересувам и да комуникирам с хората вече на тази позиция, за да разбера работния им процес. Впоследствие, след няколко интервюта, получих работата. След около три години работа като бизнес аналист и множество обуения, предоставени ми от работодателя ми, вече имах познанията и качествата да стана мениджър в същия акаунт, в който започнах като агент.

– В момента сте мениджър. Пред какви предизвикателства се изправяте?

– Предизвикателствата, които срещам в позицията си на мениджър са най-различни. Бизнесът постоянно се развива и променя и ние трябва да сме в крак с всичко, трябва да сме готови да асимилираме нови процеси и да ги предаваме на многобройният си екип. Трябва постоянно да намираме нови иновативни решения на проблемите които срещаме, за да бъде качествена и конкурентноспособна услугата, която предлагаме. За мое щастие имам изключителна подкрепа от хората над мен, както и множество материали в онлайн платформата за обучение към която имаме достъп.

– Помага ли ви това, че сте живяла в чужбина в работата ви с чужденци? Имате много подчинени, които са португалци и немци, като част от тях се намират в Ангола, Бразилия.

– Със сигурност фактът, че съм живяла в чужбина ми помага в работата с чужденци. В Англия хората много държат на добрия „customer service“ и са много точни в комуникацията си със служителите. Смятам, че примерът, който съм получила и начинът по който са се отнасяли с мен, рефлектира върху начина, по който сега аз комуникирам с хората в екипа ми и с клиентите ни. Помага ми с формалната бизнес комуникация, както и с това да поддържам позитивни професионални отношения.

– Коя е следващата стъпка, към която се стремите?

– Следващата стъпка е да се усъвършенствам максимално на сегашната си позиция, вече измина една година и се чувствам много добре, но има още неща, които бих искала да надградя. В момента, в който това стане, ще пордължа напред и ще търся нови възможности за развитие, надявам се в същата компания.

– Какво бихте посъветвали младите хора, които са скептични, че в България може да се успее?

– Бих казала на младите хора, че в България със сигурност може да се успее. Просто се иска малко търпение, трябва да си склонен да започнеш на малко по-ниска позиция и да се усъвършенстваш. Имам чувстовото, че в днешно време искаме нещата да станат веднага, а това е невъзможно. Кариерното развитие в компании като моята е възможно стига да има желание и проактивност.

– Кой е добрият пример, който би искала да дадеш?

– Добрият пример, който бих искала да дам на младите е да бъдат напористи, да търсят възможности за обучение, онлайн има толкова много ресурси. Да търсят допълнителни квалификации и най-вече да учат езици.

–  Кои са големите предимства да живееш и да се реализираш в България?

– За мен най-голямото предимство на България е, че това е домът ми. Тук се намират всичките ми приятели и роднини, най-важните хора за мен, мисля че където и да съм в чужбина никога няма да се чувствам толкова комфортно. Относно реализацията мисля, че България в момента предоставя многобройни възможности, има толкова много бизнеси, които идват тук и търсят хора. Намери ли човек добра компания нищо не го спира да расте и да се развива там.

Сибила Кусева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *