МВнР: Антибългарската изложба в Белград поражда омраза срещу българите в Западните покрайнини

Изложбата в юридическия факултет в Белград, озаглавена „Престъпления над цивилното население в Сърбия под българска окупация /1915-1918 г./“ е насочена срещу България, има явна пропагандна цел и подклаждане на краен национализъм.

Това каза директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева по време на разговора със Славица Панич, временно управляващ на посолството на Сърбия в България. Разговорът бе проведен след информацията на Агенция БГНЕС за „научната изложба“ от 27-ми този месец, която имала за цел да разкрие българския геноцид над сърбите, българските военни престъпления, както и българските кланета над сърбите в Македония“.

В рамките на разговора с г-жа Панич българската страна изрази силна загриженост от представените в изложбата тези, определяйки ги като израз на агресивна пропаганда, насочена срещу България и срещу развитието на добросъседски отношения в региона. Припомнено бе, че съгласно заключенията на Съвета на ЕС по разширяването от 13 декември 2022 г., от страните – кандидатки за членство в ЕС се очаква да полагат решителни усилия за процесите на помирение и стабилност в региона, включително чрез преодоляване на наследството от миналото. В контекста на процесите на европейска интеграция, Съветът на ЕС очаква да бъдат избягвани всякакви действия, които оказват негативно влияние върху развитието на добросъседските отношения. Конкретно от Сърбия се изисква да работи за засилване на добросъседските отношения и да допринася за стабилността и помирението в региона.

От българското МВнР подчертават, че „на този фон организирането на събитие в навечерието на новогодишните празници, насочено срещу България, има явна пропагандна цел и подклаждане на краен национализъм. Приемаме организирането му като част от дневния ред на определени среди, които работят срещу добросъседските отношения между Сърбия и България“.

„Изразяваме и сериозни опасения, че подобни прояви ще бъдат използвани за изблици на говор на омраза срещу българското национално малцинство в Сърбия. Подобни действия по никакъв начин не могат да бъдат разглеждани изолирано от цялостния контекст на актуалните проблеми в по-широкия регион. Те са показателни за тенденциозно и едностранно тълкуване на отминали събития, по начин, налагащ трайни разделителни линии в обществата и противоречащ на европейските ценности. Във връзка с информациите в публичното пространство, че въпросното събитие е било подкрепено от Министерството на културата на Сърбия, българската страна очаква да бъде информирана дали държавни институции на Сърбия са подкрепили подобно мероприятие, насочено срещу развитието на добросъседски отношения с България“, питат още от МВнР и изразяват надеждата „в искреността на жестовете на помирение и изграждане на доверие между държавните ръководители на нашите две страни“. Пример в това отношение бе поднасянето на венци и преклонението пред паметника на Нешков връх край Цариброд от страна на президентите на България и Сърбия. Подобни знакови събития на най-високо ниво датират отдавна, но биват систематично ерозирани от подобни „инициативи“.

Репортерът на БГНЕС, който информира за „научната изложба“ в Белград подчертава, че върху всички материали за събитието се посочва, че то е подкрепено от „Министерството на културата на Сърбия“. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *