МОСВ е обявило конкурс за директори на трите национални парка

Министерство на околната среда и водите е обявило конкурс за директори на Национални паркове Централен Балкан, Пирин и Рила. Това обяви пред БТВ министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Карамфилова освободи директорите на националните паркове малко след встъпването си в длъжност. Двама от тях бяха назначени без конкурс от бившия екоминистър Борислав Сандов, а третият се оказа в конфликт на интереси.

И тримата директори, по една или друга форма, са свързани със зелени неправителствени организации част от казионната коалиция „За да остане природа в България“.

Директорът на Централен Балкан, Светослав Тодоров, е бил в явен конфликт на интереси, защото не е напуснал неправителствената организация, която представлява. Този факт е констатиран от проверка на  Инспектората към МОСВ, а министър Карамфилова е сезирала КПКОНПИ за случая, съобщи самата тя.

Тя добави, че директорът на НП Пирин, Валери Мечев, противно на всякакви законови правила  и разпоредби, е нарушил Плана за управление на парка, разрешавайки паша на над 4000 декара, с което е поставил в риск съществуването на екосистеми, ценни местообитания и видове.

Колкото до ръководителя на парк Рила, Владимир Милушев, ситуацията около него е по-тежка. Както Еко Новини съобщи, в следствие на масирани необосновани уволнения в дирекцията на парка, един от освободените, точно преди пенсиониране служител, се е самоубил.

Освен това Милушев е в тежък конфликт на интереси. Докато е бил директор на парка е бил и ръководител на офиса на швейцарско-българската фондация „Биоразнообразие “ в Благоевград. Милушев е бил и кандидат за депутат от Демократична България.

Служебният министър Карамфилова съобщи, че е обявила конкурси за трите поста, които текат в момента.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *