Най-печелившите коледни филми за всички времена

Лентата „Гринч“ от 2018 г. е филмът на коледна тематика, спечелил сърцата на най-много зрители по света. С брутни постъпления от 512,9 млн. долара за само 4 години, лентата на Universal с гласа на Бенедикт Къмбърбач е най-печелившият коледен филм за всички времена, пише Statista.

„Сам вкъщи“ – коледната класика от 90-те години, е втори в класацията по данни на Box Office Mojo. Любимият на много семейства филм с участието на Маколи Кълкин, е донесъл 476,7 млн. долара от цял свят. На местно ниво лентата е генерирала 286 млн. долара, с което би „Гринч“, който е събрал 271 млн. долара в САЩ и Канада. Така „Сам вкъщи“ се превръща в най-любимия коледен филм на Северна Америка.

Анимациите се класират на по-високи места в списъка на най-печелившите международни коледни филми. Друг пример за това е „Коледна песен“ на Disney, която е събрала 68% от печалбата си от международна публика. Местните фенове в Северна Америка са били по-щастливи, гледайки любимите си комедийни актьори. „Елф“ с Уил Фарел и „Договор за дядо Коледа“ първа и втора част с Тим Алън се класират на по-предни места в САЩ и Канада.

Вкусовете обаче се различават, когато става въпрос да се избере правилния филм, за да придобиеш коледен дух. Ако жанрът се погледне по-широко, „Железният човек 3“ също може да се възприеме като най-печелившият коледен филм. Действието се развива през декември, но Коледа остава странично направление във филма, което е събрал 1,2 млрд. долара на световно ниво от 2013 г.

„Умирай трудно“, който се свързва с Коледа, след като непрекъснато се излъчва по телевизията по време на празниците, няма да се намести сред най-печелившите коледни филми дори ако бъде допуснат в класацията – той е събрал едва 141,6 млн. долара в цял сят. Най-успешният филм, с който бива открит коледния уикенд е „Хвани ме, ако можеш“ с Леонардо ДиКаприо, чиято премиера е на 25 декември 2022 г., събирайки 532,1 млн. долара оттогава досега.

Infographic: The Highest-Grossing Christmas Movies | Statista

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *